(0)

En rekrut fra 1864

e-bok


"Det store spÞrgsmÄl var, hvad preusserne og Þstrigerne nu ville foretage sig. Ultimatummet talte kun om en besÊttelse af Slesvig. Men ville de tyske hÊre fortsÊtte op over KongeÄen og Kolding Ä, nu de var sÄ godt i gang?

Overgeneral Gerlach traf selvsagt sine forholdsregler ud fra, at de gjorde det. Men bÄde KÞbenhavn og i generalstabel var forhÄbningerne om det modsatte store. I et par uger sÄ det ud, som om de holdt stik."

Peter Frederik Rists erindringer fra tiden som rekrut i 1864 kaster et spÊndende lys over de skelsÊttende begivenheder ved Dannevirke. Den senere officer har et helt sÊrligt syn pÄ historien, bÄde fra et personligt og et professionelt perspektiv, hvilket gÞr hans skildring helt enestÄende.

Peter Frederik Rist (1844-1926) var en dansk forfatter, redaktÞr og officer. Som ganske ung deltog han i krigen i 1864, og hans beretning om krigen er den eneste selvbiografiske skildring fra den skelsÊttende krig. Peter Frederik Rist skrev bÄde skÞn- og faglitteratur samt erindringer.