(3)

Erindringer om Dr. Samuel Johnson

ljudbok och e-bok


Han har levet et langt og begivenhedsrigt liv. Han har fÊrdedes i prominente kredse, mellem baroner og kongelige. Men tiden gÄr. Dem han holdt af, er for lÊngst dÞde. Nu lever han pÄ minderne fra en svunden tid, en tid han aldrig burde have oplevet. Alene med sine minder, sÊtter han sig ved sit skrivebord, griber pennen og nedskriver sine.... 'Erindringer om Dr. Samuel Johnson'.

Denne novelle af H.P. Lovecraft er meget forskellig fra hans mere kendte vÊrker. Der er ingen gys, ingen horror og kun et svagt anstrÞg af noget overnaturligt. Ikke desto mindre bÞr 'Erindringer om Dr. Samuel Johnson' medtages, sÄfremt kronologien i hans samlede vÊrker skal bevares. Lovecraft skrev denne novelle, som et selvironisk svar til de kritikere, som hÊvdede at hans sprog var gammeldags og umoderne. Af samme grund valgte Lovecraft en skrivestil og et sprog, der fÞrte lÊseren tilbage til 1700-tallets England. Det har vÊret en udfordring ud over det normale, at oversÊtte denne novelle til dansk (hvilket mÄske er en af grundene til, at det ikke er blevet gjort fÞr nu). Vi har forsÞgt at fÞre vores danske lÊsere tilbage i tiden ved at genindfÞre aa i stedet for Ä og skrive alle navneord med stort begyndelsesbogstav. Vi har dog valgt at bibeholde den moderne stavemÄde, da vi ellers frygtede, at novellen ville blive ulÊselig. HN Publishing er stolet over at kunne prÊsentere resultatet for vores lÊsere, og vi hÄber at vores udelte begejstring ogsÄ vil smitte bare en lille smule af pÄ jer. 'Erindringer om Dr. Samuel Johnson' er det sidste vÊrk H.P. Lovecraft fÊrdiggjorde i 1917. Sammen med 'Graven' og 'Dagon', udgÞr disse tre noveller Lovecraft's samlede vÊrker fra 1917.

'Erindringer om Dr. Samuel Johnson' som nĂŠvnt forfattet i 1917 og efterfĂžlgende udgivet i septemberudgaven af United Amateur samme Ă„r. Lovecraft skrev denne novelle under pseudonymet Humphrey Littlewit, Esq.