(0)

Et liv genoplevet i erindringen : Bind 2

e-bok


Et liv genoplevet i erindringen er et af de berÞmteste memoirevÊrker i dansk litteratur. Det er pÄ samme tid beretningen om et stort menneskes eventyrlige livsudvikling og et vÊgtigt kulturhistorisk dokument. Erindringerne udkom oprindeligt i fire bind, og dette er indhold fra bind 2.

Fru Heiberg var klar over, at hendes erindringsvĂŠrk ville vĂŠkke opsigt. For ikke selv at skulle deltage i polemikken omkring udgivelsen, Ăžnskede hun det derfor fĂžrst udsendt efter sin dĂžd. Hun havde en meget personlig opfattelse af sĂ„vel tidens kunstnere og kulturpersonligheder som af tidens debatspĂžrgsmĂ„l – og hun var ikke bange for at sĂŠtte den pĂ„ tryk. Personlige rĂ„dgivere fik hende til at udelade en del sĂŠrligt kontroversielle passager, og dog vakte vĂŠrket stĂŠrk furore ved dets udgivelse i 1891.

Dette hidtil utrykte stof fremkom derfor fĂžrst i 1944, hvor det, med tilhĂžrende noter, blev samlet i et separat bind.

Niels Birger Wamberg har i denne udgave fra begyndelsen af 1970'erne indarbejdet de hidtil udeladte passager i den rette sammenhÊng, sÄ vÊrket her for fÞrste gang fremstÄr som den helhed, det oprindelig var tÊnkt.