(0)

Et liv genoplevet i erindringen, Bind 3

ljudbok och e-bok


Johanne Luise Heiberg er en af dansk histories vigtigste kulturikoner. I sit berÞmte memoirevÊrk fortÊller hun om rejsen fra en opvÊkst i en fattig kÞbenhavnerfamilie til sin status som anerkendt skuespillerinde og kulturperson. Det er en unik historie om et usÊdvanligt liv for en kvinde i 1800-tallet, der lykkedes i at skabe sig et helt andet liv end det hun kom fra. Hun udtrykker i vÊrket en rÊkke kontroversielle meninger om magtfulde danskere i sin samtid, hvorfor hun Þnskede fÞrst at fÄ udgivet sine erindringer efter sin dÞd. Udgivelsen skabte stor furore, og Johanne Luise Heiberg formÄede sÄledes at skabe drama i kulissen selv efter hun var lagt i graven. Dette er tredje bind af fire.

Johanne Luise Heiberg (1812-1890) var en dansk skuespillerinde, dramatiker og forfatter. Hun voksede op under fattige kÄr i datidens KÞbenhavn, men formÄede at stige til tops i den danske kulturelite og var fra 1826 - 64 den mest benyttede skuespillerinde pÄ Det Kgl. Teater. Siden arbejdede hun som sceneinstruktÞr og skribent. SÊrligt produktionen af breve har fundet deres vej til eftertiden.

Johanne Luise Heiberg var en feteret skuespillerinde og nogle af romantikkens stÞrste forfattere og digtere skrev stykker med henblik pÄ hende i hovedrollen. Blandt andet kan nÊvnes Johan Ludvig Heiberg, Adam OehlenschlÀger, H. C. Anders og Henrik Hertz. Men Johanne Luise Heiberg gik ikke af vejen for selv at skrive en rÊkke vaudeviller og lystspil, der blev voldsomt populÊre hos publikum.