(1)

Exodus

ljudbok


SelvstĂŠndig opfĂžlger til den internationale bestseller Uortodoks om en ung kvinde, der fandt styrken til at flygte fra en ultraortodoks jĂždisk sekt i New York.

Deborah Feldman fortalte i sin fÞrste erindringsbog, Uortodoks, den uafrystelige historie om at vokse op i et hasidisk miljÞ i Williamsburg, New York. De sekteriske traditioner og skikke var dybt forankret i en gren af ultraortodoks jÞdedom, som voksede ud af asken efter holocaust. Alle hensyn angik slÊgtens overlevelse pÄ bekostning af det enkelte individ.

Som 23-Ärig brÞd Deborah ud af et dysfunktionelt Êgteskab for at forfÞlge drÞmmen om at lÊse pÄ universitetet og kunne leve som et frit menneske. Exodus fortÊller om de berusende og dilemmafyldte fÞrste Är efter hovedpersonens exit fra sekten. Hun kan endelig folde sig ud som den mor, hun gerne vil vÊre, samtidig med at hun skal falde ind i billedet som studerende med et intellekt og en ung kvinde med en krop.

For at forstÄ sin familiehistorie og lede efter en gyldig identitet rejser hun til det Østeuropa, hendes bedsteforÊldre pÄ mirakulÞs vis slap ud af under Anden Verdenskrig. Videre i blandt andet Frankrig og Berlin mÞder hun jÊvnaldrende unge med helt andre fortÊllinger, der inspirerer hende til at finde en vis ro i sit nye liv. OpvÊksten slipper ikke sit tag i hende, men udgÞr heller ikke lÊngere hele fortÊllingen om Deborah Feldman.

Deborah Feldman, fÞdt 1986, voksede op i en ultraortodoks jÞdisk sekt i New York. BÞgerne Uortodoks og Exodus er baseret pÄ egne oplevelser og erfaringer. Forfatteren bor og arbejder i dag i Berlin.

Uortodoks er romanen bag hitserien pÄ Netflix.


UpplÀsare: Grete Tulinius
LĂ€ngd: