(0)

Fagbossens fald : Willy Strube og hans tid

e-bok


"Alle kan se forskellige afslutninger, men nÄr man skal vurdere et menneske, skal man gÞre det i sin helhed. Det er vigtigt, at vores samfund bestÄr af enkelte skÊbner med et omskifteligt liv. Derfor: Husk det hele!"

Ordene var Poul Nyrup Rasmussens. Willy Strube, en af arbejderbevĂŠgelsens mĂŠgtigste mĂŠnd gennem Ă„rtier, havde hĂŠngt sig i sit hjem efter en vanĂŠrende bedragerisag. Et par uger senere, den 31. oktober 2001, udskrev Nyrup folketingsvalg. Ved valget stemte et ïŹ‚ertal af arbejderne for fĂžrste gang nogen sinde borgerligt, et nyt kapitel i danmarkshistorien begyndte, og helheden i Willy Strubes liv – skyggesiderne, men ogsĂ„ hans centrale plads i 80’ernes og 90’ernes store reformer – blev tabt af syne.

Fagbossens fald er den ufortalte historie om Willy Strube. Om en fortabt sĂžn af danske tysklandsarbejdere, fĂždt og efterladt pĂ„ bĂžrnehjem i det udbombede Hamburg i 1943 og opvokset med en fordrukken far i et socialt boligbyggeri i Glostrup. Han var arbejderhelt pĂ„ godt og ondt, ikke en typisk, men en forstĂžrret legemliggĂžrelse af bevĂŠgelsens uheldigste trĂŠk af pamperi og magtens korrumpering, men ogsĂ„ den stĂŠrke og beundrede forhandler, der med syv Ă„rs skolegang og en sjĂŠlden, intuitiv begavelse satte de mĂŠgtigste modparter og deres akademiske sekretariater til vĂŠgs – uden nogen sinde at opgive arbejdspladsernes djĂŠrve tale. Han ïŹ‚irtede selv med at vĂŠre en dansk „maïŹaboss“ og gjorde til slut sit liv til en karikatur af en sĂ„dan. Men hans liv – i sin helhed – skrev danmarkshistorie.