(1)

Fakta om Elvira Madigan og Sixten Sparre

ljudbok och e-bok


Den tragiske historie om linedanserinden Elvira Madigan og den svenske adelsmand og dragonlÞjtnant Sixten Sparre har fascineret historikere og romantikere lige siden parrets dÞd i 1889. Sixten forelskede sig hovedkulds i Elvira, fÞrste gang han sÄ hende danse pÄ line, og der gik ikke lÊnge, fÞr Elvira gengÊldte hans fÞlelser. Men begge familier var imod det umage par, og de sÄ sig nÞdsaget til at stikke af sammen.

Anders Enevig har gravet sig igennem et vÊld af efterladte breve og andre dokumenter for at finde frem til de virkelige omstÊndigheder og motiver bag parrets dÞd. De blev fundet pÄ et tÊppe i en Þde skov, hver isÊr skudt gennem hovedet, Sixten med pistolen i hÄnden, Elvira ved hans side. Meget er sidenhen blevet skrevet om den ulyksalige og dÞdromantiske affÊre, men de ting, Anders Enevig har fundet frem til, overgÄr den vildeste fantasi. Der har ikke vÊret brug for romantisering eller pynten pÄ sandheden for at gÞre historien spÊndende. Virkeligheden overgÄr som bekendt ofte fiktion.

Anders Enevig (f. 1923-2013) var en dansk forfatter, historiker og modstandsmand. Han er sÊrligt kendt for sine realistiske og hjertevarme skildringer af gÞglere, cirkusartister, sigÞjnere, sprittere og andre subsistenslÞse, som han blandt andet mÞdte som politibetjent pÄ NÞrrebro. Anders Enevig var desuden en af drivkrÊfterne bag kampen for bevaring af Cirkusbygningen, som efter Ärevis af utrÊtteligt arbejde blev renoveret i 1983 og fredet i 1988.


UpplÀsare: Niels Borup
LĂ€ngd: