(0)

Fanget

e-bok


MiljĂžet i denne roman er en ganske almindelig dansk provinsby og Johannes Halmose er en ganske almindelig dreng, hvis udvikling vi fĂžlger fra han er 12 til 16 Ă„r.

Da bogen begynder, er han et barn. Hans verden er barber GĂŒlckes have, skolen og killingen Mads, der vokser op til en krigersk hankat, der fĂ„r revet skind under kampe med rivalerne om natten. Johannes dĂžber den om til Porthos. Katten dĂžr, og med denne begivenhed er det, som om barnet dĂžr i Johannes.

Der gÄr et par Är. Han fanges af hverdagens kedsommelige realiteter og driftslivet vÄgner. Han forelsker sig gang pÄ gang, famlende, forvirret, forelskelserne omsÊttes, bliver til forskellige former for drengeÊrgerrighed, og ligesom katten fÄr han revet skind.

Han bliver til sidst klar over, at lillebyens hverdag og drifterne spinder ham i et ubrydeligt net. Han er ikke dreng mere, han er fanget.

ForlÞbet i bogens handling er en skildring af pubertetens skiftende spil i et drengesind. Det ene Þjeblik ser vi en poetisk, famlende Johannes, det nÊste en pÄgÄende lÞmmel.

Hans Bjerregaard er fĂždt i 1907 og dĂžd i 1987. Han var i henved 60 Ă„r sogneprĂŠst i Hjermind. Udover Fanget har han blandt andet skrevet romanerne De afmĂŠgtige (1942) og Sorte Nordlys (1947).