(0)

Farvel til Jugoslavien

e-bok


"Vudovar er pÄ det tidspunkt forvandlet til en ruinhob efter 87 dÞgns serbisk belejring og byens indbyggere er flygtet nordpÄ. Dubrovnik er stadig under belejring og mangler bÄde mad, vand og elektricitet. Den fjortende vÄbenhvile er underskrevet og brudt igen. Det uhyggeligste er, at der dukker forlydender om massakrer pÄ civile op i pressen. Serberne og kroaterne beskylder gensidigt hinanden for at vÊre morderne."

Den jugoslaviske borgerkrig, som fulgte i kÞlvandet pÄ Sovjetunionens oplÞsning i 1991, er en af de blodigste konflikter i moderne europÊisk historie. Folk, der havde levet side om side med hinanden i generationer, sÄ pludselig hinanden som fjender, og mange uskyldige civile blev slÄet ihjel pÄ begge sider af konflikten. Journalist og Balkan-kender Peter Dalhoff-Nielsen fortÊller om baggrunden for borgerkrigen, om sine egne oplevelser, da han befandt sig midt i orkanens Þje i 1991, og om ankomsten af FN-tropperne i forÄret 1992.

"Farvel til Jugoslavien" udkom fĂžrste gang i 1992.

Peter Dalhoff-Nielsen (1924-2008) var en dansk journalist, forfatter og redaktÞr. Han var uddannet i slavisk filologi fra KÞbenhavns Universitet og blev i 1962 korrespondent for Danmarks Radio i Sovjetunionen og Østeuropa, hvilket han blev ved med at vÊre helt til i 1992, da JerntÊppet var faldet. Peter Dalhoff-Nielsen har skrevet en lang rÊkke bÞger om russisk, sovjetisk og ÞsteuropÊisk historie.