(0)

Fattigadel

ljudbok och e-bok


"Kjolen er for lille til mig, og stÞvlerne for store, de er kÞbt og beregnede til at vokse i. Ak, du misundelsesvÊrdige "overklassebarndom", som nutidens proletardigterinder ynder at fantasere om! Mit ansigt er arrigt, grimt og fladt. Blikket stirrer ligefrem, sandsynligvis pÄ mamma, der forsÞger at danse og klappe i hÊnderne."

I fÞrste bind af Agnes von Krusenstjernas romanserie "Fattigadel" fortÊller den fattige overklassepige Viveka von Lagercrona om sin tidligste barndom. Vi hÞrer om forholdet til hendes svagelige men bedÄrende lillebror, minder om forÊldrene og barnets syn pÄ de uskrevne regler, der gjaldt i hendes hjem.

"Det er en dybt gribende, en menneskelig og fÞrst og sidst levende bog, der bereder sin lÊser en fortsat overraskelse og oplevelse. Jeg mindes overhovedet ikke at have mÞdt dyberegÄende menneskeskildringer end i denne bog, der er besk og blid, hadefuld og samtidig uendelig overbÊrende i sine intime betroelser. En hÄndfast bog, som kun kan vÊre en kvindes vÊrk i sine trÊfsikre og beundringsvÊrdigt opdigtede afslÞringer af en kvindes psykologi.

Benévnelsen "en god bog" giver kun svagt udtryk for den oplevelse, der venter léseren, der giver sig i kast med det digre vérk, som man kun nþdigt légger fra sig, fþr den sidste sétning er lést." – Agnes Ehrencron-Kidde

"Fattigadel" er Agnes von Krusenstjernas sidste og en af hendes mest elskede romanserier. Bogens fire bind fortĂŠller historien om den Viveka von Lagercronas barndom og ungdom, om livet i hendes fattigfine officerhjem i starten af det tydende Ă„rhundrede og det vĂŠld af bipersoner, der bevĂŠger sig ind og ud af hendes liv. Serien er en spĂŠndende dannelsesfortĂŠlling om den svĂŠre tid mellem barndommen og voksenlivet, og historien bĂŠrer mange ligheder med forfatterens eget liv.

Agnes von Krusenstjerna (1894-1940) var en af Sveriges vigtigste forfattere i det 20. Ärhundrede. Hun var af adelig slÊgt pÄ bÄde moderen og faderens side. Hendes skildringer af kvindelig seksualitet og kvindeliv vakte stor opsigt i samtidens Sverige og medfÞrte blandt andet den sÄkaldte "Krusenstjerna-fejde", der splittede det svenske litterÊre miljÞ. Hun led periodevis af psykisk sygdom og var af flere omgange indlagt pÄ sindssygehospitaler. BÄde dette miljÞ og hendes adelige baggrund skildres i hendes vÊrker.


UpplÀsare: Agnethe BjÞrn
LĂ€ngd: