(0)

Fejder og reformation

e-bok


Det sjette bind af Palle Laurings Danmarkshistorie dĂŠkker kun en ganske kort periode af landets historie, 23 Ă„r.

I februar 1513 dÞr kong Hans, og Fejder og reformation begynder med de vanskeligheder hans Êldste sÞn, Kristian, mÄ kÊmpe med, inden han kan sÊtte kronen pÄ sit hovede. Det bliver en urolig regeringstid. Begivenhederne omkring Mor Sigbrit og Dyveke gÞr sit til at det i forvejen kÞlige forhold til adelen bliver yderst anspÊndt, og den elskede Dyvekes dÞd Þger kongens i forvejen stÊrke mistÊnksomhed i en nÊsten sygelig retning.

Det politisk bestemte ĂŠgteskab med den purunge Elisabeth, en sĂžnnedatter af den tysk-romerske kejser Maximilian, bringer ikke den Ăžnskede udenlandske stĂžtte – og er i Ăžvrigt heller ikke Ăžkonomisk sĂ„ attraktivt, som kongen havde regnet med.

I 1518 kulminerer langvarige stridigheder med Sverige med et felttog mod unionspartneren. To Ă„r senere er landet knĂŠgtet, og Kristian kan lade sig hylde i Stockholm som Sveriges arvekonge. Men den udrensning kongen fĂ„ dage senere lader foretage bliver fatal. Det Stockholmske Blodbad fĂ„r det slagne land til at rejse sig, og da Lybeck to Ă„r senere slutter sig til svenskerne, er Kristians situation yderst vanskelig. Året efter ser den danske konge ingen anden udvej end med hele sin familie at sĂžge til udlandet efter hjĂŠlp. En af dem, der har skubbet til den hĂŠldende vogn, er Kristians farbroder, hertug Frederik. Med den holstenske greve Johann Rantzau som hĂŠrfĂžrer gĂ„r han mod nord; resultatet bliver kongemagten.

For Danmark og Sverige er den landflygtige Kristian en fÊlles fjende, og de to lande slutter fred. Det lykkes den slesvig-holstenske Frederik at fÄ nogenlunde rolige forhold i det rige, han nu regerer. Han har dog stadig besvÊr med sin nevÞ, der isÊr i Norge, men ogsÄ i visse dele af Danmark har loyale tilhÊngere, og kun ved simpel svig fÄr han stÊkket Kristian, der i 1532 som livstidsfange fÞres til SÞnderborg Slot.

I 1533 dÞr Frederik den 1., og da hans efterfÞlger skal vÊlges, kommer et religiÞst aspekt ind i billedet. Martin Luthers lÊre er ikke gÄet sporlÞst hen over Danmark. Et lutheransk mindretal har med Ärene vokset sig stÊrkere, og nu stÄr to modstridende religiÞse parter med hver sin kandidat over for hinanden. Valget udskydes, og mens landet stÄr uden konge, bryder grevefejden lÞs.

Forsiden: Udsnit af Kristian den andens og Elisabeths altertavle fra Karmeliterklostret i HelsingÞr, nu i Nationalmuseet. De seneste undersÞgelser viser, at tavlen er stÊrkt restaureret og overmalet, men »ellers« er den Êgte nok. Foto: Lennart Larsen

Fejder og reformation er sjette, selvstĂŠndige bind af Palle Laurings store, fortĂŠllende Danmarkshistorie. Ud over Fejder og reformation er disse fem bind udsendt: De byggede riget, Vikingerne, Valdemarerne, Valdemars sĂžnner og unionen, Unionskrigene.