(0)

Fire noveller

e-bok


Den fÞrste novelle i Christian Winthers samling tager os med til Sicilien, hvor en skÞn katolsk kirke endelig stÄr fÊrdig. Arkitekten Balzetti spadserer med kirkens bygherre, adelsmanden Marchesen, gennem den kÞlige kirke og betror ham en hemmelighed. Der er et bestemt sted i kirken, hvorfra man kan hÞre, hvad der bliver sagt i skriftestolen. Marchesen stiller sig pÄ det hemmelige sted, men det han hÞrer, bliver skÊbnesvangert for bÄde ham og skrifteren.

Christian Winthers fire noveller er pragteksempler pÄ dansk romantik, hvor det er de store fÞlelser, der er pÄ spil. Novellerne er bÄde en god introduktion til romantikken som genre og til Christian Winthers forfatterskab.

Christian Winther, 1796-1876, dansk digter. Winther blev uddannet teolog, men fik aldrig embede. I stedet fungerede han som huslÊrer i KÞbenhavn og deltog igen i bÄde studenter- og selskabslivet. Under en rejse i Italien formÞblede han en stor arv, og de nÊste mange Är efter hjemkomsten i 1831 var prÊget af forelskelser, pengemangel og en broget virksomhed som udgiver, redaktÞr, oversÊtter og forfatter. Med en karakteristisk inderlighed, metrisk smidighed og ironisk distance fandt Winther i poesien udtryk for kÊrlighedens mangeartede fÞlelser, herunder ogsÄ erotiske, og hans poetiske produktion var livslang og tog gerne udgangspunkt i egne fÞlelser og liv. Med langdigtet "Hjortens Flugt" fra 1855 slog hans sin litterÊre succes, men privat var hans og hans families liv prÊget af uro.