(0)

Forladt

e-bok


Der findes mere end 300 ubeboede Ăžer i Danmark, altsĂ„ Ăžer uden helĂ„rsbeboelse. PĂ„ de fleste af Ăžerne har der aldrig boet en sjĂŠl, men tallet gemmer ogsĂ„ pĂ„ de Ăžer, der engang har dannet ramme om smĂ„ isolerede samfund og skĂŠbner. I denne bog kommer du med pĂ„ en opdagelsesrejse til 20 udvalgte danske Ăžer, som engang har vĂŠret beboede, men nu er forladte. Nogle af Ăžerne har fĂ„et nye liv, fx som smĂ„ ferieperler og isolerede naturreservater, mens andre ligger Ăžde hen, forladte for altid. Via nedslagspunkter i bĂ„de fortid og nutid bringer Christina Vorre dig tĂŠt pĂ„ de skĂŠbner og hĂŠndelser, der har vĂŠret med til at forme Ăžernes historie – ogsĂ„ lang tid efter de er blevet forladte.

De 20 Ăžer ligger fordelt i hele landet, i farvandene omkring Jylland, Fyn, SjĂŠlland og Lolland-Falster, de fleste af dem bare en kort bĂ„dtur vĂŠk – som fx SlotĂž, Kyholm og EnehĂžje.

Ved SlotÞ nÊr Nakskov lÄ de tre ØK-skibe Java, Falstria og Jutlandia opankret under 2. verdenskrig, fordi der var mangel pÄ brÊndstof. 3. maj 1945 bliver skibene bombet af RAF, fordi piloterne i fÞrste omgang tror, at det er tyske skibe. Java synker, og de 2 andre skibe bliver beskadiget. SlotÞ rummer ogsÄ ruinerne af Europas Êldste orlogsvÊrft, der blev opfÞrt af Kong Hans i 1509.

PÄ Kyholm ved SamsÞ ligger Danmarks ensomste kirkegÄrd. Her var engang karantÊnestation, og under Englandskrigene var Þen befÊstet. I dag er der kun kirkegÄrden tilbage, som blev lukket i 1859, hvor alle beboere forlod Þen, og husene blev revet ned og sejlet bort.

Da Peter Freuchen er 12 Är, er han pÄ ferie hos sin onkel og tante pÄ en gÄrd nÊr Nakskov. Sammen med en kammerat svÞmmer han de 2 kilometer over til Þen EnehÞje; men de bliver jaget bort af ejeren og mÄ svÞmme tilbage til Lolland. Efter to polarekspeditioner vender han i 1926 tilbage til Lolland og kÞber EnehÞje. PÄ Þens hÞjeste punkt opfÞrer han en portal af hvalkÊber, og den gamle smedje indrettes til skrivevÊrksted. I 1940 flygter Freuchen til Sverige og bosÊtter sig derefter i USA.