(3)

Forsvar for Martha

ljudbok


Om ”Forsvar for Martha” af Linda Lassen”

Linda Lassens ”Forsvar for Martha” er en moderne, historisk roman om Martha, der er glad og nygift, da vi mĂžder hende i 1910 som kone pĂ„ en ganske lille gĂ„rd, i nĂŠrheden af Espe pĂ„ Fyn, stolt over at der stĂ„r ”gĂ„rdmand” i folkeregisteret.

Veninden Lily har gÄet pÄ hÞjskole og har mange meninger, og med tiden bliver det svÊrere for Martha at lytte til veninden, der har energi til at vÊre med i husmandsforeningen og til at lÊse romaner og kloge bÞger om bÞrneopdragelse.

Da de to veninder sammen er taget med toget til Ringe for at hĂžre Thit Jensen tale om ”frivilligt moderskab”, brister det for Martha, som efterhĂ„nden har 12 bĂžrn hjemme pĂ„ den lille vaklende bedrift.

Linda Lassen skildrer mesterligt kvinders oversete liv og ikke mindst i den lille dagligdags historie. Forsvar for Martha beskriver den periode i Danmarks-historien, hvor landet tog sine fĂžrste skridt i retningen af at blive moderne og kvinderne rykkede frem i samfundet.

Udenfor, den indelukkede lilleverden, hĂžrer vi om oprĂžr i Nakskov, om kvindesag og om Socialdemokratiets fremgang. Farligere og tĂŠttere pĂ„ familien er sindssygehospitalet i Middelfart, der indfĂžrer ”moderne” metoder, mens tyskerne og besĂŠttelsen danner bagtĂŠppet for sidste Ă„rti.

Den verden Linda Lassen skildrer er Marthas og de helt almindelige kvinders verden, Hun er ikke nogen foregangskvinde, men det er hende der har lagt krop til det moderne Danmark.

” Forsvar for Martha” er indlést af Torben Sekov

i 2016 for Lytteratur hos AV Forlaget / Swann studio

Anmeldelser

”Alt i alt en historie, der er sĂžrgmodig indtil det knugende. Men den lever, fortalt som den er med bĂ„de Ăžmhed og indfĂžling (
) PortrĂŠttet af hende er psykologisk overbevisende, nĂžgternt og lavmĂŠlt (
) Ægtheden i det hele tvivler man aldrig pĂ„.” – Kristeligt Dagblad


UpplÀsare: Torben Sekov

LĂ€ngd: