(0)

Fortuna

e-bok


"Fortuna" er fortsÊttelsen af historien om Abraham LÞvdahl fra romanen "Gift". LÞvdahl er blevet student og lever en lykkelig og sorglÞs tilvÊrelse, men hans oprÞrsÄnd og frigÞrelsestrang fra gamle samfundsstrukturer er ikke brudt helt ned under latinskolens strenge krav og lÊringsmetoder. Faderen, Carsten LÞvdahl, bliver ny direktÞr for byens store fabrik og aktieselskab Fortuna og han sÞrger for, at sÞnnen bliver ansat som daglig leder. Det viser sig dog at magten og pengene stiger Carsten til hovedet og efter en rÊkke spekulative handler gÄr firmaet konkurs.

Alexander Kielland har skrevet en fÊngende roman om spekulanter og magtmisbrug, der fÞrer hele byen ned i en dyb Þkonomisk krise, hvor de der rammes hÄrdest, er dem, der i forvejen har mindst.

Alexander Kielland (1849-1906) er en af de mest kendte norske forfattere fra 1800-tallet. Hans mange romaner og noveller er skrevet i en realistisk og samfundskritisk stil og nyder stor anerkendelse ogsÄ uden for Norges grÊnser. Han debuterede med "Novelletter" i 1879 men er bedst kendt for slÊgtsromanen "Garman & Worse" fra 1880.