(0)

Fra Trine Rar til Maria Stuart

e-bok


Johanne Luise Heiberg (1812-1890) var en dansk skuespillerinde, dramatiker og forfatter. Hun voksede op under fattige kÄr i datidens KÞbenhavn, men formÄede at stige til tops i den danske kulturelite og var fra 1826 - 64 den mest benyttede skuespillerinde pÄ Det Kgl. Teater. Siden arbejdede hun som sceneinstruktÞr og skribent.

Johanne Luise Heiberg var en feteret skuespillerinde og nogle af romantikkens stÞrste forfattere og digtere skrev stykker med henblik pÄ hende i hovedrollen. Blandt andet kan nÊvnes Johan Ludvig Heiberg, Adam OehlenschlÀger, H. C. Anders og Henrik Hertz. Men Johanne Luise Heiberg gik ikke af vejen for selv at skrive en rÊkke vaudeviller og lystspil, der blev voldsomt populÊre hos publikum.

Erik Aschengreen fortÊller om fru Heibergs karriere ud fra det vÊld af roller, hun indtog pÄ scenen. Bogen trÊkker ogsÄ i hÞj grad pÄ skuespillerindens selvbiografi, der giver et spÊndende billede af denne temperamentsfulde og tryllebindende scenekunstner.

Erik Aschengreen (f. 1935) er en dansk universitetslektor, forfatter og balletkritiker. Fra 1964 til 2005 skrev Erik Aschengreen om ballet og dans for Berlingske og har sidelĂžbende udgivet en lang rĂŠkke bĂžger om ballet og balletdansere. Erik Aschengreen har vĂŠret med til at stifte uddannelsen i dansevidenskab ved KĂžbenhavns Universitet.