(15)

Franciska

ljudbok och e-bok


Franciska er en exo-fiktion om en kompromislĂžs kvindes usĂŠdvanlige liv og kamp for at blive kunstner. Agnete Braad fortĂŠller historien om en talentfuld ung kvinde, der i 1917 forlader sit velstillede barndomshjem i ÅbenrĂ„ for at fĂžlge undervisning hos tidens dygtigste malere i de europĂŠiske storbyer.

Den unge Franciska Clausen har ekstraordinĂŠr sans for farver og former og er med til at udvikle malerkunsten i den nye verden, der bryder frem i Europa i tiden efter fĂžrste verdenskrig. I det toneangivende avantgardemiljĂž i Berlin, MĂŒnchen og Paris mĂ„ Franciska som de andre kvindelige kunstnere kĂŠmpe hĂ„rdt for fodfĂŠste og anerkendelse i et mandsdomineret kunstmiljĂž, hvor kvinderne skulle klippe sig korthĂ„rede og forblive barnlĂžse for at blivetaget alvorligt.

Franciskas mĂžde med den berĂžmte franske maler Fernand LĂ©ger bliver skelsĂŠttende, og hun blomstrer i deres arbejdsfĂŠllesskab og kĂŠrlighedsforhold, men da familien ikke lĂŠngere kan stĂžtte hende Ăžkonomisk, bliver det en kamp at overleve. Franciska kan undvĂŠre mad og tĂžj men ikke sit arbejde i atelieret med farver, cirkler, kvadrater, linjer og cylindere.

I 1931 vender hun hjem til Danmark med impulser fra den europÊiske avantgarde, men hun bliver mÞdt af total afvisning. Den danske kunstverden forstÄr slet ikke den radikale kvindes vÊrker. Romanen er bÄde en fortÊlling om en fandenivoldsk pige, der bliver kvinde og kunstner i en tid med et snÊvert kvindesyn, om det anti-borgerlige liv, om kÊrligheden som skabende fÊllesskab og om livet som kÊmpende kunstner.


UpplÀsare: Helene Egelund
LĂ€ngd: