(0)

Frihed og tryghed

e-bok


"I mere end 400 Är har Europa og dets aflÊggere ude i de andre verdensdele vedholdende og enÞjet udviklet en teknisk-industriel kultur, der allerede har Êndret kloden nÊsten til ukendelighed og i stadig hurtigere tempo er i fÊrd med at forvandle grundvilkÄrene for alt menneskeligt liv."

I hundredvis af Ă„r var de fleste enige om, at det tekniske fremskridt og den industrielle udvikling udelukkende fĂžrte gode ting med sig. I 1970’erne begyndte folk at se anderledes pĂ„ sagen. Man stillede spĂžrgsmĂ„lstegn ved, hvorvidt udvikling – det vĂŠrende teknisk, kulturel eller demografisk – altid var noget positivt.

Med sit indgÄende kendskab til naturfolks kultur, vilkÄr og traditioner forsÞger Mads Lidegaard i 1981 at nuancere debatten om, hvordan det moderne menneskes grundlÊggende livsvÊrdier og levevej kan reformeres eller udvikles, sÄ det sker i overensstemmelse med bÄde dets egen og den omkringliggende natur.

Mads Lidegaard (1925-2006) var dansk teolog, forfatter og hÞjskolemand. Han skrev en lang rÊkke bÞger om dansk folklore, GrÞnland og HÊrvejen i Jylland. Under anden verdenskrig var han aktiv i modstandsbevÊgelsen. Mads Lidegaard var i en ÄrrÊkke prÊst pÄ GrÞnland, hvor han lÊrte sig sproget og fik indsigt i den grÞnlandske kultur og befolkningens vilkÄr. Han var en af de fÞrste til at prÊsentere danskerne for grÞnlÊndernes forhold.