(2)

Fru Marta Oulie

ljudbok och e-bok


”Jeg har vĂŠret min mand utro”. Sådan lyder den meget berĂžmte fĂžrste linje i Sigrid Undsets debutroman Fru Marta Oulie, som nu for fĂžrste gang kan lĂŠses på dansk.

Marta er ved at uddanne sig til lĂŠrerinde, da hun mĂžder sin fremtidige mand Otto Oulie og i hans stĂŠrke og sunde ydre, hans ranke holdning, mener at finde kĂŠrligheden. Marta og Otto bliver gift og får hen ad vejen fire bĂžrn sammen, men Martas tanker drejer sig kun om den utroskab, hun har begået. Da Otto bliver fĂžrst syg og siden er på gravens rand, forstĂŠrkes Martas dårlige samvittighed, hendes sjĂŠlekamp, og selve livets mening er på spil i spĂžrgsmålet om troskab og synd.

Fru Marta Oulie udkom i Norge i 1907. På det tidspunkt var det stadig strafbart at bedrive utroskab, og Undsets roman med fokus på en kvindes utroskab har derfor vĂŠret meget chokerende i sin samtid. Men Undset fokuserer ikke på samfundets love, hun skriver om den enkeltes ansvar over for sig selv. Mennesket (både mĂŠnd og kvinder) har ret til at gĂžre, som det vil, men skyldens konsekvenser må man leve med for evigt.