(0)

Godtfolk (ny samling, 1924)

e-bok


"Nésten hvert eneste hjem, ja hvert menneske havde sin historie. Han ville aldrig glemme léreren i Rendby og hans kone med den lille, sþde, spidse mund. Han huskede présten i Sþnderho, og den kloge, forstandige moster. Han ville aldrig glemme den lille idylliske by, og mest ville han huske de to gamle fiskerfolk, de havde lért ham noget om livet, som han ville holde fast ved." – Fra "Fare fare krigsmand" af Morten Korch

"Godtfolk: Ny samling" er anden del af det, der senere blev udgivet under titlen "Morten Korchs samlede fortÊllinger og skitser bind 1-5". Her skildres som altid det jÊvne menneskes glÊder og sorger med en sÄdan varme, at man ikke kan andet end at holde af dem. Her klinger Korchs fynske modersmÄl dybt og fint, og her finder man spejlbillederne til de romaner, han senere skulle blive sÄ berÞmt for.

Morten Korch (1876-1954), Danmarks mest folkekĂŠre forfatter, begyndte sit virke i 1898 med novellesamlingen Humoresker – Fyensk HumĂžr, der indeholdt en rĂŠkke skitser og fortĂŠllinger, alle pĂ„ klingende fynsk. Det var startskuddet til et forfatterskab, der strakte sig over et halvt Ă„rhundrede, og som har vĂŠret elsket af generationer af lĂŠsere. Med romaner som FlintesĂžnnerne, Der brĂŠnder en ild og De rĂžde heste blev Morten Korch folkeeje, og filmatiseringerne af hans mest populĂŠre romaner med skuespillere som Poul Reichhardt, Tove Maes, Ebbe Langberg og Ib Mossin er i dag en del af den danske filmskat.