(0)

Golgatha

e-bok


"Jeg sender dig den grÞnne gren, det friske skue, lad se du impoder ham pÄ kirkens mÊgtige, Êldgamle trÊ. Han er brÊndende og nidkÊr i troen, og veltalenhedens gave er ham givet. Hans evner er betydelige, hans sind er rent, hans troskyldighed er som barnetro; hans ekstraktion er kun ringe, sÞn som han er af fattige bondefolk."

I novellen "Golgatha" fÞlger vi den unge broder Benediktus, da han ankommer til et fjernt kloster med et prÊsentationsbrev fra sin lÊrer pÄ prÊsteskolen som eneste anbefaling. Den blide indfÞrelse i den barske virkelighed, som den gamle lÊrer Þnsker for sin unge fÞlsomme lÊrling, bliver ham dog ikke forundt. SkÊbnen vil ham det anderledes.

Foruden titelnovellen indeholder "Golgatha" tre noveller og fire breve, som forfatteren skrev, da han lÄ for dÞden pÄ et tuberkulosehospital.

Jakob Hansen (1868-1909) er en dansk forfatter fra omkring Ärhundredeskiftet, der ofte er blevet overset i dansk litteraturhistorie. Ligesom barndomsvennen og forfatterkollegaen Martin Andersen NexÞ, var Jakob Hansen med til at bringe fortÊllinger fra det folkelige Danmark ind pÄ den litterÊre scene, og han bidrog herved til at ruske op i et Ändsliv, der i mange Är havde vÊret formet indenfor de kÞbenhavnske volde.