(0)

H. C. Andersen som teaterconnaisseur

e-bok


H.C. Andersen havde stor kĂŠrlighed til teaterverdenen, og hans dagbĂžger rummer et vĂŠld af iagttagelser om skuespillere, scenografi og replikker fra forestillinger i Paris, London, Wien, Berlin og ikke mindst KĂžbenhavn, hvor han gik i teatret nĂŠsten hver aften.

H.C. Andersen rejste 1831-1875 pÄ 29 udlandsrejser og besÞgte 21 lande og gik gerne I teatret fem gange om ugen. I KÞbenhavn gik han ofte i flere teatre pÄ samme aften for at se sine yndlingsscener.

Med omfattende citater fra H.C. Andersens 4.500 sider dagbÞger dokumenterer Bente Gjelten en ikke sÄ kendt side af H.C. Andersen, som i sin ungdom higede efter at stÄ pÄ teaterscenen. FÞrst som balletdanser pÄ Det Kongelige Teaters danseskole og senere pÄ teatrets syngeskole, hvorfra han blev fyret, da hans stemme gik i overgang. Derefter lÊste han hos en skuespiller, men mÄtte opgive ogsÄ den métier. Fra 1829 slÄr han sit navn fast som teaterdigter og oversÊtter. H.C. Andersen betragtede selv sine vÊrker for teatret for den betydeligste del af sin produktion.

Bogen er opdelt i tre dele: 1. DannelsesĂ„rene (1820‘erne og 1830‘erne) 2. den romantiske periode frem til 1855 og 3. den realistiske tid frem til hans dĂžd I 1875.