(0)

Har du ondt i ryggen?: Hvem, hvorfor, hvor, hvad og hvorledes

e-bok


PĂ„ et eller andet tidspunkt vil de fleste mennesker fĂ„ rygsmerter. Hver 10. dansker – i alle aldre og begge kĂžn – har konstant besvĂŠr med deres ryg.

Er du en af dem, sÄ er bogen for dig. Den er skrevet i dybtgÄende, men letlÊste afsnit, der alle er ledsaget af oplysende illustrationer.

Du fÄr bl.a. svar pÄ disse spÞrgsmÄl:

HVEM har ondt i ryggen?

HVOR i ryggen udlĂžses smerterne?

HVORFOR opstÄr smerterne?

HVAD sker der, nÄr ryggen gÞr ondt?

HVORLEDES kan du selv gĂžre en indsats for at afhjĂŠlpe dine smerter og forebygge tilbagefald?

Uddrag af bogen

Mange rygpatienter har en sÄ dÄrlig ryg, at de har mÄttet foretage en gennemgribende omlÊgning af deres tilvÊrelse med hensyn til arbejde og indskrÊnkning i fritidsaktiviteter eller endog tidlig fratrÊden fra arbejdsmarkedet.

Rygsygdom udgÞr nÊsten 15 % af langtidssygemeldingerne og mere end 10 % af fÞrtidspensionerne, og udgifterne forbundet hermed udgÞr den nÊststÞrste post pÄ sundhedsbudgettet, kun overgÄet af udgifter til psykisk sygdom.

PĂ„ grund af de Ăžkonomiske, samfundsmĂŠssige og helbredsmĂŠssige konsekvenser af rygsmerter gĂžres der derfor en stor forebyggende indsats med rygvenlige stole, indstillelige arbejdsborde, bedre lĂžftegrej i industrien og i plejesektoren, bedre rygbehandlinger og rygskoler.

Men endnu ikke med den helt store og forventede virkning, og mĂ„ske fordi de forskellige tiltag overvejende bygger pĂ„ det synspunkt, at vi bruger vores ryg ”forkert” med tunge eller skĂŠve lĂžft, at vi bevĂŠger os for lidt, sidder for meget eller bruger vores ryg ensidigt i lĂŠngere tid. Imidlertid er der andre om ikke udlĂžsende, men disponerende Ă„rsager til ryggener, fx stress.

Om forfatteren

Ronald Fohlmann (f. 1934) blev uddannet kiropraktor i USA og har de sidste 25 Är drevet klinik med sin sÞn (www.kiropraktor-esbjerg.dk). Han har tidligere skrevet Pas pÄ ryggen, BevÊg dig sund, Hvad er kiropraktik?, Kiropraktik fÄr fodfÊste og VelvÊre og bevÊgelsesglÊde.