(0)

Henrik Ibsen og hans skole i Tyskland

e-bok


"Nye begyndelser er fremtrÄdte i de senere Är. En Ändelig pÄvirkning har fundet sted fra tre sider: fra Frankrig, fra Rusland og fra Norden, hvad man redebon anerkender. Man har fÞlt sig overflÞjet, og man har gÄet i skole hos de fremmede. Den skandinaviske indflydelse interesserer naturligvis os nordboer mest. Den er udgÄet pÄ en gang fra forskellige personligheder i nordisk litteratur; men én mands indflydelse er her overskyggende, Henrik Ibsens."

Georg Brandes redegÞr for Henrik Ibsens enorme indflydelse pÄ litteraturen i det nyligt forenede Tyskland. Den nye stat havde brugt sÄ megen tid og energi pÄ diplomatiet, hÊren, embedsstanden og alle mulige andre praktiske fornÞdenheder, at kulturen var blevet forsÞmt. Heldigvis var de tyske forfattere ikke blege for at lade sig inspirere af udenlandske forfattere, ikke mindst Henrik Ibsen.

Georg Brandes (1842-1927) er den mest indflydelsesrige litteraturkritiker og –teoretiker i dansk litteraturhistorie. Det var netop Georg Brandes, der definerede de litterĂŠre genrer realisme og naturalisme op imod senromantikken, som han sĂ„ som virkelighedsfjern og prĂŠget af tom ĂŠstetik. Georg Brandes er den vigtigste teoretiker bag det moderne gennembrud.