(43)

Historian suurimmat kuninkaat ja kuningattaret

ljudbok och e-bok


NykyÀÀn kuninkailla ja kuningattarilla ei ole erityisen suurta valtaa. HeidÀn tekemisistÀÀn voi lÀhinnÀ lukea viihdelehtien vÀrikkÀiltÀ etusivuilta. Aiemmin kruunupÀisten hallitsijoiden persoonallisuus, lahjakkuus ja kunnianhimo saattoivat kuitenkin syöstÀ valtakunnan veriseen sotaan, koota voimakkaita valtioita yhteen tai luoda kontakteja uusiin maailman kolkkiin.

Euroopassa ei keskiajalla vielĂ€ ollut nĂ€hty, ettĂ€ valtakuntaa voisi hallita nainen. Tanskalainen kuninkaantytĂ€r onnistui kuitenkin voittamaan itselleen perĂ€ti kolme valtakuntaa ja kokoamaan ne unioniksi. ÄlykkyydellĂ€ ja voimalla Margareetasta tuli 1300-luvun lopulla Pohjolan historian vaikutusvaltaisin henkilö. Reilut sata vuotta Margareetan kuoleman jĂ€lkeen yhtenĂ€isen Pohjolan johtoon nousi Kristian II. Julmana ja manipuloivana kuninkaana tunnettu Kristian II joutui valtataisteluun Kustaa Vaasan kanssa. Nuori ruotsalainen aatelismies ja kapinallisjohtaja oli samasta puusta veistetty kuin tanskalaiskuningas – kivenkova ja hĂ€ikĂ€ilemĂ€tön. NĂ€iden kahden arkkivihollisen valtataistelu jĂ€tti verisen jĂ€ljen koko Pohjolaan.

Myös Englannin kruunu on ollut manipuloivien ja vallanhimoisten miesten hallussa. Avioliiton kuningatar Katariinan kanssa tÀytyi olla Jumalan tahdon vastainen. NÀin pÀÀtteli Englannin kuningas Henrik VIII, kun hÀnen vaimonsa ei yli 20 vuodessa ollut synnyttÀnyt hÀnelle poikaa, joka ei olisi kuollut jo pikkulapsena. Kuningas pelkÀsi Tudorin suvun sÀilymisen puolesta ja vaati avioeroa. Varmistaakseen oikeudenkÀynnin tuloksen hÀn kiersi lakia, vÀÀrensi todisteita ja lahjoi tuomarit.

Tutustu 18 kuninkaan ja kuningattaren elĂ€miin, voittoihin ja tappioihin – rakastajia unohtamatta.

Maailman historia vie sinut henkeĂ€salpaavalle matkalle menneisyyteen. Nauti historian suurista tapahtumista ja palaa ajassa taaksepĂ€in – takaisin toisen maailmansodan eturintamaan, viikinkien ryöstöretkiin ja jumalia palvovien egyptilĂ€isten pariin. Maailman historia tarjoaa upeita artikkeleita jĂ€nnittĂ€vistĂ€ ja dramaattisista menneisyyden tapahtumista.


UpplÀsare: Carla Rindell
LĂ€ngd: