(8)

Hitlers furier - kvinderne i det nazistiske folkemord

ljudbok


Det traditionelle billede af de tyske kvinder som trofaste hustruer, der passede hjemmefronten, blegner ved Wendy Lowers "Hitlers furier", en rystende beretning om de 500.000 unge tyske kvinder, som befandt sig pÄ Østfronten, hvor de bevidnede og deltog i nazisternes folkemord under Anden Verdenskrig.

Disse unge kvinder – sygeplejersker, sekretĂŠrer, hustruer og elskerinder – sĂ„ det fremvoksende nazi-imperiums Ăžstfront som et sted med rige karriere- og ĂŠgteskabsmuligheder, men forestillede sig nĂŠppe, hvad de ville komme til at se og gĂžre der.

"Hitlers furier" tegner et billede af en – i moralsk forstand – fortabt generation af unge kvinder, der blev fþdt i et kaotisk Tyskland efter nederlaget i Fþrste Verdenskrig og blev grebet af den nationalistiske begejstringsbþlge i den nazistiske bevégelse.

PÄ baggrund af 20 Ärs holocauststudier, adgang til hidtil ukendt materiale fra russiske arkiver og interviews med overlevende tyske vidner viser Wendy Lower, at disse kvinder var andet og mere end bare skrivebordsmordere og behageligt fritidsselskab for de tyske mÊnd. Hun fortÊller, hvordan de tog del i mishandlingen af jÞder i ghettoerne i Polen, Ukraine og Hviderusland, at de var vidner til massakrer, hvor de ikke bare serverede forfriskninger, men ogsÄ tog deres tÞrn i massenedskydningerne. Og som det mÄske mest skrÊmmende fortÊller hun om SS-hustruer og smÄbÞrnsmÞdre, hvis brutalitet og grusomhed ikke stÄr tilbage for sÊrlig meget i verdenshistorien.

Hitlers furier var nomineret til den amerikanske National Book Award for Nonfiction 2013.

LEKTØRUDTALELSE

"Forfatteren udfolder et rystende billede af de mange tyske kvinder, der aktivt deltog i holocaust under krigen. Ud over at beskrive emnet pÄ de store linjer, gÄr forfatteren ogsÄ i dybden med massemordets psykologi, udvalgte skÊbner, eftertidens forklaringer og opsummerende refleksion (...) Forskningsbaseret men ikke tung at lÊse i stil og sprog. OversÊttelsen fra engelsk er glimrende."

PRESSEN SKREV

"Det er en af de vigtigste bĂžger, der lĂŠnge er blevet udgivet om Anden Verdenskrig"

- 6 stjerner, Berlingske

"Lowers lĂŠsvĂŠrdige bog [lĂŠgger] ny viden til historieforskningen."

- 4 stjerner, Fyens Stiftstidende

"En utrolig, ikke tildligere fortalt historie."

- 4 stjerner, Ekstra Bladet

Wendy Lower (f. 1965) er en amerikansk historiker. Hun har i sin karriere isÊr beskÊftiget sig med Holocaust og etnisk udrensning, foruden general menneskerettighedshistorie og kvindestudier. Som forfatter er hun mest kendt for sin bog "Hitlers Furier", der undersÞger tyske kvinders deltagelse i jÞdeudryddelsen pÄ Østfronten under 2. verdenskrig.