(12)

HOMO sapienne

ljudbok


Niviaq Korneliussen har skrevet en fortrinlig debutroman om ungdom, kĂŠrlighed, seksualitet, samt ikke mindst den ĂŠgte og sandfĂŠrdige verden og alle dens skygge- og lyssider.

HOMO sapienne handler grundlÊggende set om mennesket og den verden vi lever i. Fem unge, der lever i Nuuk, oplever lidt af hvert i deres sÞgen pÄ deres seksuelle jeg. Bogen er rÄ, Êrlig og kompromislÞs i sine beskrivelser, og forskÞnner absolut ingenting.

HOMO sapienne er en roman for alle. Den kÊder de fem hovedpersoner sammen i et liv, hvor opbrud og sÞgen efter identitet og kÊrlighed er grundvilkÄr.

Romanen er nomineret til Nordisk RĂ„ds Litteraturpris 2015.

LEKTØRUDTALELSE

"Stilen er ung i sit sanselige sprog og i sit skiftevis rÄ og blufÊrdige indhold, som veksler mellem dansk og engelsk med sms- og facebook-beskeder. Den giver et hudlÞst godt indtryk af det at vÊre ung grÞnlÊnder, som sÞger identitet og seksuel orientering i et land i opbrud og forandring. Her er ingen natur-scenerier. Det handler om relationer (...) Til ungdomhylden og til unge voksne. NK er en ung stemme, som ogsÄ deltager i paneldebatter om GrÞnlands fremtid. Vi kommer helt sikkert til at hÞre mere til hende. Anskaffes. Det er smÄt med grÞnlandsk litteratur."

ANMELDERNE SKREV

"I det seneste Ă„rs tid har der vĂŠret megen litterĂŠr debat om den rolle, som hudfarve, kĂžn, etnicitet, seksualitet, oprindelsesland etc. spiller. Stadig flere romaner og noveller leger med kĂžnsidentiteten. Niviaq Korneliussens romandebut om eksistentiel smerte og forlĂžsning, brud og forsoning, viser, hvor mange veje der er til frigĂžrelse, og fortjener stor udbredelse."

- 5 hjerter, Jes Stein Pedersen, Politiken

"en lÊnge savnet roman fra det unge GrÞnland (...) Niviaq Korneliussen er 24 Är og er en helt ny stemme i grÞnlandsk litteratur. En stemme, der har vÊret savnet, og som jeg er sikker pÄ, at vi kommer til at hÞre meget mere til."

- Kristeligt Dagblad

"Det er nÊrliggende at sammenligne Homo sapienne' med Yahya Hassans digte, der ogsÄ er skrevet fra den blinde vinkel i ' verdens lykkeligste land'. Men hvor de er tilbageskuende og harmdirrende, er Niviaq Korneliussens tekst desperat og sÞgende. Hendes personer vil fremad. Snarere minder ' Homo sapienne' om Jakob Ejersbos TanzaniabÞger. Her er den samme sprudlende livslyst og sproglige leg."

- Steffen Larsen, Politiken


UpplÀsare: Lise Ravn

LĂ€ngd: