(0)

Huset Jacoby - bind 1

e-bok


"Huset Jacoby" er fortĂŠllingen om en polsk-jĂždisk families brogede liv. Et liv fyldt med kĂŠrlighed og had, hĂ„b, drĂžmme, sejre og nederlag. Historien foregĂ„r i sidste halvdel af 1800-tallets Europa og USA – en tid med hastig industriel vĂŠkst og radikal social forandring, der gjorde det muligt for det jĂždiske samfund til at flytte fra ghettoen til mere fremtrĂŠdende lokationer.

Isaac Bashevis Singer, 1904-1991, amerikansk-jiddisch forfatter. FĂždt i Polen og udvandret til USA. Hans vĂŠrker er bedst kendt pĂ„ engelsk, men de er skrevet pĂ„ jiddisch. Centralt i forfatterskabet er livet i jĂždiske landsbyer i Central- og Østeuropa fĂžr holocaust, stilen er realistisk med et islĂŠt af mystik. Personerne udspringer af jĂždisk folklore og byder pĂ„ synske personer, troldmĂŠnd, tĂ„ber, vise, ludere, bodfĂŠrdige, fanatikere og djĂŠvle, dĂŠmoner og intellektuelle. IndholdsmĂŠssigt afspejles kampe mellem tradition og modernitet og moral og liderlighed. De mandlige hovedpersoner er Don Juan’er, der pines af samvittighedsnag, og drives frem af deres lidenskaber, kvindeskikkelserne er tvetydige. Forfatterskabet tĂŠller romaner, noveller, bĂžrnefortĂŠllinger og erindringer. I 1978 modtog Singer Nobelprisen.

"The Manor is an epic of Polish Jewry and of the mystery of human hope ... a great book." The Boston Globe

"What he has achieved [in The Estate] is a sense of impetuousness, the fury, the bursting energy in the hearts of these Jews. ... Tragedy is followed by new sorrows; joy by new joys." Newsday