(0)

Hvad falder af birket?

e-bok


"EnevÊldens indfÞrelse i 1660 forstÊrkede behovet for en loyal embedsadel. Allerede de i juni 1661 udstedte adelsprivilegier anfÞrer hals- og hÄndsret, patronats- og birkeret m.m. for rigets adel, og med greve- og friherreprivilegiernes indstiftelse i 1671 blev birkeretten ogsÄ et privilegium for den nye embedsadel. Det tilkom nu grever, baroner og andre sÊrligt privilegerede adelige at lade deres undergivne dÞmme pÄ eget birketing, ligesom deres ret til hals og hÄnd blev prÊciseret."

Tommy P. Christensen beskriver de forskellige typer af birkeret, der frem til afskaffelsen af enevÊlden i 1849 spillede en afgÞrende rolle i det danske retsvÊsen pÄ lokalt plan.

Tommy P. Christensen (f. 1955) er Master i Voksenuddannelse fra Roskilde Universitet (MVO) og cand.mag. i historie og kunsthistorie fra KÞbenhavns Universitet. Han har i en ÄrrÊkke undervist i retshistorie pÄ Det Juridiske Fakultet ved KÞbenhavns Universitet og har desuden haft megen voksenundervisning pÄ daghÞjskoler, FVU, folkeuniversitetet og AOF. Som faglitterÊr forfatter har Tommy P. Christensen beskÊftiget sig med kulturhistoriske emner som kvindehistorie, arbejdslÞshedshistorie, bygningshistorie, sÞfartshistorie, retshistorie og slÊgtshistorie.