(0)

Hvad kan filosofi?: Handlekraftig indsigt og indsigtsfuld handlekraft

ljudbok och e-bok


Med udgangspunkt i 12 aspekter af den filosofiske praksis redegĂžr Ole Fogh Kirkeby for filosofiens kraft og vigtighed i dag med den overbevisning om, at den post-pandemiske verden ikke overlever uden filosofi.

Filosofi betyder ”kĂŠrlighed til visdom”. GrĂŠkerne skabte filosofien til at begrebsliggĂžre erfaringerne med den magt, som vĂŠrdier har over handlinger, og til at trĂŠkke grĂŠnsen mellem det, der er i vores magt og det, der ikke er det. Dette fordrer, at vi har et refleksivt forhold til os selv, hvilket vi fĂžrst kan have, nĂ„r vi har ordnet forholdet til os selv og til andre i praksis.

Filosofien er den disciplin, der frem for alle andre handler om, hvordan vi skĂŠrper klarheden i forholdet til os selv.

Men hvad kan filosofi?

Filosofien kan formidle det forkĂŠtrede ord ”visdom”, som er den grundindstilling, der befrier. Den, der tager sit liv alvorligt, vil blive fĂžrt, nĂŠnsomt eller voldsomt, til at gĂ„ ind i de livsvigtige problemstillinger, som pĂ„ overfladen er Ăžkonomiske, politiske, sociale, teknologiske, psykologiske og kulturhistorisk formede. I dybden er de filosofiske, fordi de handler om at kunne bestemme vores egen indstilling til problemerne uden selvbedrag, og med viljen og evnen til en kritisk analyse af vĂŠkst og afkald.


UpplÀsare: Michael Thorsen
LĂ€ngd: