(0)

Hvem var Gabriella Orlova?

ljudbok och e-bok


Mike er fÞdt og opvokset i den grÊske bydel, Astoria i New York. Her fÞrer han en hÄrd livsstil som hÄndlanger og narkohaj i mafiaen. Da jorden bliver for varm under ham, flygter han til Athen, officielt for at lÊre sine rÞdder at kende.

I Athen fÄr Mike succes som privatdetektiv, og i den forbindelse fÄr han en dag et brev, der kommer til at forandre hans liv.

Den russisk fÞdte Gabriella Orlova er en Êldre kvinde med en bÄde farverig og broget livshistorie. I sit omtumlede liv har Gabriella fÞdt to bÞrn, som hun altid har vÊret skilt fra, og hun vil nu gÞre alt i verden for oplysninger om de to. Hun kalder Mike til sig, overrÊkker ham nogle indtalte kassettebÄnd med sin livshistorie, og sender ham bort. Da Gabriella kort efter findes brutalt drÊbt, kastes Mike ud i sit livs mest uoverskuelige sag.

Under opklaringen forelsker han sig i en berÞmt skuespillerinde, der bringer kÊrligheden ind i hans liv. Hendes livshistorie og erfaringer fra juntaens torturkamre indgÄr pludselig i Mikes nye erindringer om, hvad livet kan byde mennesker af lykke og lidelser.

"Hvem var Gabriella Orlova?" er en bog om hengivenhed og adskillelse, om begĂŠr og forelskelse – samlet i en historisk ramme, og med Theodor Kallifatides enestĂ„ende evne til at vĂŠve anekdoter ind og ud mellem hinanden.

Theodor Kallifatides er en grÊskfÞdt svensk forfatter, der kom til Sverige i 1964. Her startede han som avisbud og opvasker samtidig med, at han lÊste filosofi pÄ universitetet. Kallifatides har skrevet bÞger i mere end 30 Är, og har mange udgivelser bag sig.

Som emigrant har han oplevet sammenstĂždet mellem to kulturers vĂŠrdinormer og livsopfattelse. Et bĂŠrende tema i Kallifatides forfatterskab er derfor emigrantens endelĂžse fĂžlelse af hjemlĂžshed.

Ud over at vĂŠre prisbelĂžnnet forfatter er Kallifatides i dag en kendt, ivrig og respekteret samfundsdebattĂžr og litteraturkritiker.

Han debuterede som lyriker i 1969. Gennembruddet kom med den selvbiografiske trebindsroman "BĂžnder og Herrer", som skildrer 2. Verdenskrig og den efterfĂžlgende tragiske borgerkrig i GrĂŠkenland. Handlingen i romanen "Lysternes herre" er henlagt til antikkens GrĂŠkenland, og her modstilles mandlig, destruktiv krigslyst og kvindelig kĂŠrlighed og klogskab.

I de produktive Är efter Ärtusindskiftet har han ogsÄ udgivet tre anmelderroste romaner, der knytter an til krimigenren heriblandt "En simpel forbrydelse" og "Den sjette Passager".

StĂžrstedelen af Kallifatides bĂžger er oversat til flere forskellige sprog, og han har vundet mange flotte priser.


UpplÀsare: Teis Bayer
LĂ€ngd: