(0)

Hviderusland. Geografi og samfund

e-bok


"Vi har slÄet os ned pÄ en trÊbÊnk over for skolen sammen med Ira Garmaså pÄ 16 Är. Hun gÄr i skolens 10. klasse, men er samtidig dojårka i sin fritid.

DojĂĄrka betyder malkepige. Det var i gamle dage under sovjetstyret en hĂŠderstitel ligesom traktorfĂžrer eller traktorist. Den dojĂĄrka, der malkede flest kĂžer i lĂžbet af en arbejdsdag, kunne blive udnĂŠvnt til mĂžnster-arbejder. Man blev belĂžnnet med en lille rĂžd fane og omtale i lokalavisen. De tider er forbi."

Meget Êndrede sig i Hviderusland, da Sovjetunionen brÞd sammen i 1991. BÄde skrevne og uskrevne regler skulle genovervejes i al hast. Gennem samtaler med hviderussiske unge fortÊller bogen om hverdagen i Hviderusland, efter Sovjetunionen blev oplÞst. Bogen fortÊller ogsÄ om landets historie, forholdet til religion og kunst, om mafiaens store magt og om de grusomme konsekvenser af ulykken pÄ atomkraftvÊrket Tjernobyl, som ramte Hviderusland hÄrdt.

Bogen udkom fĂžrste gang i 1996.

Peter Dalhoff-Nielsen (1924-2008) var en dansk journalist, forfatter og redaktÞr. Han var uddannet i slavisk filologi fra KÞbenhavns Universitet og blev i 1962 korrespondent for Danmarks Radio i Sovjetunionen og Østeuropa, hvilket han blev ved med at vÊre helt til i 1992, da JerntÊppet var faldet. Peter Dalhoff-Nielsen har skrevet en lang rÊkke bÞger om russisk, sovjetisk og ÞsteuropÊisk historie.