(1)

Ihminen, sielunsa kaltainen

ljudbok och e-bok


Mieluummin elÀvÀnÀ demonien pitopöydÀssÀ kuin eristettynÀ, kutistettuna, jÀhmettyneenÀ, amputoituna.

Ihminen, sielunsa kaltainen on romaani arkipÀivÀn rohkeudesta, ihmisestÀ, joka uskaltaa kÀydÀ sisÀisten demoniensa kimppuun.

PÀÀhenkilö Krister Bergh on keski-ikÀinen psykiatri, joka joutuu arvioimaan uudelleen elÀmÀÀnsÀ: työtÀÀn, suhdettaan aviopuolisoonsa ja lapsiin, vastuutaan yhteiskunnallisesta kehityksestÀ. Miehen ongelmien kautta romaani tutkailee rakkauden ja vÀkivallan ulottuvuuksia sekÀ yksityisellÀ ettÀ yleisellÀ tasolla. Miten lÀhellÀ toisiaan kulkevat tuhon ja itsetuhon mahdollisuudet mutta myös kasvun ja uuden tien löytÀminen, syvÀ kiintymys ja hylÀtyksi tulemisen uhka, hyvÀily ja kuristaminen.

Ihminen, sielunsa kaltainen ilmestyi Elvi Sinervon suomennoksena vuonna 1983. Vuonna 1998 Veli-Matti Saikkonen ohjasi romaanin pohjalta televisioelokuvan Vuoden viimeinen kesÀ.

Claes Andersson (1937–2019) oli rakastettu kirjailija, psykiatri, psykoterapeutti, jazz-pianisti ja pitkĂ€n uran tehnyt poliitikko. HĂ€n aloitti runoilijana kokoelmalla Ventil (1962) ja julkaisi urallaan lukuisia runokokoelmia, tietokirjoja ja romaaneja.