(2)

Indenfor voldene

ljudbok och e-bok


Den 14-Ärige Nikolaj forlader sin mor og sin landsby for at gÄ i tjeneste i sin onkels kÞbmandsgÄrd i Nyborg. KÞbmandslÊrlingen Jensen fÄr til opgave at oplÊre den unge dreng, men han er uvenlig og stridbar og slÄr drengen. Men gÄrdkarlen Chresten og kÞbmandslÊrlingen Poul MÞrch tager ham under deres vinger, og pludselig ser tilvÊrelsen langt lysere ud for Nikolaj. Livet pÄ kÞbmandsgÄrden er spÊndende, og Nikolaj lÊrer mange nye mennesker at kende. Dog bekymrer han sig om sin nye ven, Poul. Poul er nyligt vendt hjem fra Amerika, og det er tydeligt, at han er blevet forelsket i Dine Madsens datter, den kÞnne Johanne. Men noget trykker vennen, og Nikolaj gÞr sit bedste for at hjÊlpe de to pÄ vej. Selv fascineres han af pigen Petra, men hun er noget lunefuld, og Nikolaj ved snart hverken op eller ned.

Morten Korch (f. 1876 – d. 1954), Danmarks mest folkekĂŠre forfatter, begyndte sit virke i 1898 med novellesamlingen "Humoresker – Fyensk HumĂžr", der indeholdt en rĂŠkke skitser og fortĂŠllinger, alle pĂ„ klingende fynsk. Det var startskuddet til et forfatterskab, der strakte sig over et halvt Ă„rhundrede, og som har vĂŠret elsket af generationer af lĂŠsere. Med romaner som "FlintesĂžnnerne", "Der brĂŠnder en ild" og "De rĂžde heste" blev Morten Korch folkeeje, og filmatiseringerne af hans mest populĂŠre romaner med skuespillere som Poul Reichhardt, Tove MaĂ«s, Ebbe Langberg og Ib Mossin er i dag en del af den danske filmskat.

Romantrilogien om Nikolaj bygger pÄ Morten Korchs egne oplevelser som kÞbmandslÊrling, og er befolket af alle de typer, han mÞdte i sin opvÊkst. "Indenfor voldene" er fÞrste bind i serien om kÞbmanden Nikolaj. LÊs ogsÄ fortsÊttelsen "Under byens tage", og fÞlg med i Nikolajs kamp for at blive en anderkendt forfatter i de selvstÊndige fortsÊttelser "Frodige dage" og "Fare fare krigsmand".