(0)

Indianerdrengen Ohiyesa

e-bok


"Den nordamerikanske indianer frembĂžd den hĂžjeste type pĂ„ det hedenske og uciviliserede menneske. Han var ikke alene fortrĂŠffeligt udstyret i legemlig henseende, men besad tillige mĂŠrkelige sjĂŠlsevner. Men indianerne eksisterer ikke lĂŠngere i sin naturlige, frie tilstand. Den rest af dem, der nu opholder sig pĂ„ de dertil anviste landstrĂŠkninger (reservations), giver kun et tarveligt billede – en uĂŠgte kopi af en forsvunden tid."

Charles Alexander Eastman fortĂŠller om sine egne erindringer fra sin barndom blandt siouxindianerne. Allerede da han i starten af 1900-tallet udgav sin erindringsbog dedikeret til sin lille sĂžn, var den verden og de mennesker, han var vokset op blandt blot en skygge af dem selv.

Charles Alexander Eastman (1858-1939) var en af det 19. Ärhundredes mest indflydelsesrige mennesker inden for kampen for de indfÞdte amerikaneres rettigheder. Han havde rÞdder i sioux-stammen samt i England og Frankrig og anses for at vÊre den fÞrste forfatter, der skrev om amerikansk historie fra en indfÞdt amerikaners synspunkt. rnrnCharles Alexander Eastman var uddannet lÊge og anvendte bÄde traditionel naturmedicin, som han havde lÊrt af sin sioux-bedstemor, og vestlig medicin, som han studerede pÄ Darthmouth College i Boston. Han var medstifter af en lang rÊkke velgÞrenhedsorganisationer og tiltag for at forbedre unge indfÞdte amerikaneres vilkÄr. Som forfatter blev han blandt andet kendt for historierne om sin egen opvÊkst under indianernavnet Ohiyesa.