Efter afslutningen på 1. verdenskrig, hvor over 20 millioner mennesker dør, er Europa og europæerne i chok. Hvad skete der rent faktisk? Hvad betød det? Og hvordan fortsætter man herfra?
I den tyske litteratur bliver især to bøger kendt for at behandle krigen. “Stålstormen” af Ernst Jünger fra 1920, og “Intet Nyt fra Vestfronten” fra 1929, skrevet af Erich Maria Remarque.
Men hvor Remarques i dag står tilbage som et dokument over krigens rædsler, som en antikrigsroman, der ønsker at vise hvor slemt det kan blive, så indeholder Jüngers bog på den anden side lange passager fyldt med ærefølelse og fascination for krigen, hvor fortælleren nærmere virker glad for at være blandt død og ødelæggelse.
Lyt med, når vi sammen med professor emeritus Martin Zerlang læser 1. verdenkrig som patriotisk krigsdrøm og pacifistisk krigsdokument, og spørger, hvordan kan de være så forskellige?
Brændende Bøger
Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne Brøggers angreb på kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvågningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, når vært Jacob Nielsen taler med oprørske og passionerede gæster om de Brændende Bøger.
Jacob Nielsen er tidligere radiovært ved 24Syv, hvor han har været vært på og produceret radio- og podcastserierne 'Brændende bøger', "min litterære pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens længste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.