Rakastetussa romaanissaan Tuula-Liina Varis katsoo ihmisen arimpiin toiveisiin lempeän ironian värittämin silmin.
Irma haluaa olla ehjä, kokonainen nainen. Kun hänet nähdään ja koetaan neljässä eri elämänvaiheessa ja neljässä eri iässä, voiko näistä havainnoista muodostua harmoninen kuva?
Millainen ihminen on se Irma, joka vierailee vastavapautuneessa Baltian maassa vuonna 1991? Miten Irmaa tulkitsee rakastaja, jonka Irma kohtaa Kreikassa syvän laman aikaan ja johon hän rakastuu hullaannuttavasti? Millaisen Irman tapaa elämänsä armovuotta elävä entinen aviomies ja yhteisten lasten isä vuosituhannen vaihteessa Helsingissä? Kenet vanhuuden kynnykselle ehtinyt Irma näkee, kun hän katsoo peiliin vuonna 2006?
Vaikka rakkaus jättää, odotukset pettävät ja oma ruumis niskuroi, Irma haluaa tuntea olevansa oman elämänsä hallitsija, ei heijastus toisten peilissä. Irma haluaa olla se, joksi itse itsensä kokee.
Tuula-Liina Variksella on naisen mielenmaiseman tarkastelijana terävä silmä, joka uskaltaa katsoa arimpiinkin toiveisiin. Ymmärtäväinen ote tuo mukanaan ironian siivittämän, lempeän huumorin ja tavoittaa myös ihmisen teoissa piilevän absurdin.
Tuula-Liina Varis (s. 1942) on monipuolinen ja ansioitunut kirjailija ja toimittaja. Sujuva kerronta ja onnistunut sisäisen puheen kuvaus ovat hänen kirjallisuutensa tyypillisiä elementtejä. Hän pohtii elämisen arvoja ja ehtoja sekä valtaa ja rakkautta usein läheisen ihmissuhteen kautta, lukijan ennakkoasenteilla leikitellen.