(45)

Irma

ljudbok


Rakastetussa romaanissaan Tuula-Liina Varis katsoo ihmisen arimpiin toiveisiin lempeÀn ironian vÀrittÀmin silmin.

Irma haluaa olla ehjÀ, kokonainen nainen. Kun hÀnet nÀhdÀÀn ja koetaan neljÀssÀ eri elÀmÀnvaiheessa ja neljÀssÀ eri iÀssÀ, voiko nÀistÀ havainnoista muodostua harmoninen kuva?

Millainen ihminen on se Irma, joka vierailee vastavapautuneessa Baltian maassa vuonna 1991? Miten Irmaa tulkitsee rakastaja, jonka Irma kohtaa Kreikassa syvÀn laman aikaan ja johon hÀn rakastuu hullaannuttavasti? Millaisen Irman tapaa elÀmÀnsÀ armovuotta elÀvÀ entinen aviomies ja yhteisten lasten isÀ vuosituhannen vaihteessa HelsingissÀ? Kenet vanhuuden kynnykselle ehtinyt Irma nÀkee, kun hÀn katsoo peiliin vuonna 2006?

Vaikka rakkaus jÀttÀÀ, odotukset pettÀvÀt ja oma ruumis niskuroi, Irma haluaa tuntea olevansa oman elÀmÀnsÀ hallitsija, ei heijastus toisten peilissÀ. Irma haluaa olla se, joksi itse itsensÀ kokee.

Tuula-Liina Variksella on naisen mielenmaiseman tarkastelijana terÀvÀ silmÀ, joka uskaltaa katsoa arimpiinkin toiveisiin. YmmÀrtÀvÀinen ote tuo mukanaan ironian siivittÀmÀn, lempeÀn huumorin ja tavoittaa myös ihmisen teoissa piilevÀn absurdin.

Tuula-Liina Varis (s. 1942) on monipuolinen ja ansioitunut kirjailija ja toimittaja. Sujuva kerronta ja onnistunut sisÀisen puheen kuvaus ovat hÀnen kirjallisuutensa tyypillisiÀ elementtejÀ. HÀn pohtii elÀmisen arvoja ja ehtoja sekÀ valtaa ja rakkautta usein lÀheisen ihmissuhteen kautta, lukijan ennakkoasenteilla leikitellen.


UpplÀsare: Erja Manto
LĂ€ngd: