(3)

Jamaicakroen

ljudbok och e-bok


Da Mary Yellen i 1819 mister sin mor, rejser hun kort efter til det afsides Cornwall for at besÞge sin moster Patience for at informere hende om dÞdsfaldet. Den smukke og lattermilde Patience er imidlertid gift med den berygtede Joss, ejeren af Jamaicakroen; hjemstedet for en uhyggelig vragrÞvere, der fÄr skibe til at forlise ud for kysten og herefter rÞver dem. Heller ikke egnes aristokrati kan se sig fri for at vÊre involveret i de morderiske affÊrer. Med fare for sit liv hjÊlper Mary en politiagent med at optrÊvle banden. Men her, midt mellem tyve, smuglere og mordere, findes ogsÄ kÊrligheden ...

Daphne du Maurier (1907-1989) blev fÞdt ind i en kreativ familie, hvor forÊldrene var skuespillere, onklen redaktÞr og bedstefaderen forfatter. Den kreative miljÞ var dermed en del af du Mauriers verden. Efter lÊsning af debutromanen The Loving Spirit (1931), kurtiserer lÞjtnanten Frederick Browning hende og de to gifter sig i 1932 og fÄr i alt tre bÞrn sammen.

Du Maurier skrev 29 romaner og noveller, der spĂŠnder fra alt fra gotiske fortĂŠllinger, biografier, historisk fiktion til skuespil og science fiction. Som et af 1900-tallets mest betydningsfulde arvtagere til den gotiske litteratur, er du Maurier isĂŠr kendt for romanen Rebecca fra 1938 og novellen Fuglene fra 1952, der begge er filmatiseret af Alfred Hitchcock. I England sammenlignes hun med Karen Blixens gotiske fortĂŠllinger, der ligesom du Maurier kredser om det romantiske 1800-tal.

Den gotiske litteratur opstÄr i England allerede i midten af 1700-tallet og er kendetegnet ved sin interesse for det uforklarlige og fÞlelsesfulde. Gotikken er sÄledes et opgÞr med oplysningstidens rationelle forklaringsbehov og sÊtter isÊr rÊdslen og mystikken i centrum. Det er disse trÊk, som du Maurier trÊkker pÄ i sine bedste fortÊllinger.


UpplÀsare: Anna Gadborg
LĂ€ngd: