(0)

Jean de France

e-bok


"Jean de France" er en komedie af Ludvig Holberg, opfÞrt fÞrste gang i 1722, trykt i 1723, om borgersÞnnen Hans Frandsen, der sendes pÄ udlandsrejse og kommer hjem helt forskruet af pÄstÄede franske manerer.

Da han truer med at nedbryde patriarkatets leveregler, sÊttes sanktioner i gang, som yderligere driver Jean ud i komiske og vanvittige ekstremer, og den uhelbredelige mÄ flygte med hele sin galskab i behold.

Ludvig Holberg (1684-1754) var norsk-dansk professor i metafysik, retorik og historie. Han grundlÊgger moderne dansk-norsk litteratursprog og med 25 komedier til det fÞrste danske teater og en anerkendt videreproduktion udgÞr hans komedier grundstenene til den nordiske og tyske teaterscene. En anden genre, Holberg har haft stor indflydelse pÄ, er essay-genren. Disse korte, reflekterende og rÊsonnerende prosastykker skriver han i sin alderdoms "filosofiske raptus", der aflÞser dels en poetisk og en historisk. Holberg er en udprÊget fortaler for 1700-tallets tro pÄ fornuft, individualisme og naturret, og han Þnsker ikke blot at underholde, men i den grad ogsÄ at belÊre.