(1)

Jens og Marie: en genforeningsroman

ljudbok


Jens og Marie er en dokumentarisk roman.

I 1884 rejste Marie Fibiger til SĂžnderjylland for at se ”det tabte land” og for at mĂžde den legendariske redaktĂžr for Flensborg Avis. Marie Fibiger kom fra et velhavende hjem pĂ„ Frederiksberg med venstreradikale sympatier. Jens Jessen stammede fra et patriotisk, konservativt miljĂž i Vestslesvig. MĂždet med Jens Jessen blev en skuffelse. ”Han er en begavet mand med en uheldig fremtrĂŠden og et komisk sprog,” skrev hun hjem. Tre Ă„r efter deres fĂžrste mĂžde bliver de viet – af digterprĂŠsten Hostrup i Vartov i KĂžbenhavn.

I 1864 havde Danmark tabt Slesvig og SÞnderjylland til Tyskland. En svimlende stor del af Danmark, hele landet op til KongeÄen kom under tysk styre.

I KĂžbenhavn lod man mere eller mindre som ingenting.

I 1888 forbĂžd man det danske sprog i skoler og kirker. SĂ„ startede nationalitetskampen – for alvor. Med H.P. Hanssen som de moderates leder, og Jens Jessen der som redaktĂžr for Flensborg Avis kĂŠmpede for at Flensborg ogsĂ„ efter en senere folkeafstemning kunne genforenes med Danmark.

Jens og Marie er ikke blot en dokumentarisk roman, der skildrer Jens og Maries kĂŠrlighed, samliv – og deres kamp for en genforening. Linda Lassen formĂ„r samtidig overbevisende at skildre et amputeret Danmark i brydningsĂ„rene. De indenrigspolitiske forviklinger, Christiansborgs Brand, HĂžrup og Brandes der tilslutter sig Det radikale Venstre, modens luner og dagliglivet i KĂžbenhavn. Mens hovedstadens intellektuelle borgerskab diskuterer lilleputstatens problemer og i realiteten vender ryggen til de nationale realiteter, fĂŠngsles Jens Jessen gang pĂ„ gang for sin kamp for Danmark. Og efter Jens’ dĂžd viderefĂžrer Marie den fĂŠlles kamp.