(0)

Jordens erobring: Polarforskningens saga

e-bok


De endelÞse, Þde polaregne har med deres ugÊstfrie klima og faretruende kulde gennem Ärhundreder tiltrukket mennesker, der Þnsker at prÞve krÊfter med elementerne og at finde deres egen grÊnse. Knud Rasmussen, den stÞrste danske polarforsker, fortÊller om de mange eventyrere, der har sat kursen stiknord eller stiksyd, helt fra Erik den RÞde og de fÞrste grÞnlandske kolonister til de fÞrste flyvninger over Arktis og Antarktis. Den store opdagelsesrejsende tager os med til Sibiriens ishavskyster og Nordvestpassagen, fortÊller om genopdagelsen af GrÞnland og udforskningen af den gigantiske Þ, der har krÊvet ikke sÄ fÄ menneskeliv.

Knud Rasmussen (1878-1933) var en dansk-grÞnlandsk polarforsker. Han blev fÞdt i Illulissat, der tidligere blev kaldt Jacobshavn, og boede i GrÞnland de fÞrste 12 Är af sit liv, inden han blev sendt pÄ kostskole i Danmark. Som voksen tog han tilbage til GrÞnland og gennemfÞrte syv ekspeditioner.

Knud Rasmussen var flittig til at dokumentere sine oplevelser, fÞre dagbog og indsamle materiale og skrive bÞger, nÄr han var i Danmark. PÄ grund af sin opvÊkst kendte Knud Rasmussen en del til grÞnlandsk sang- og fortÊlletradition og fortsatte sin interesse for denne del af kulturen som voksen ved at indsamle myter og sagn rundt omkring i bygderne.

Knud Rasmussen blev slÄet til ridder af Dannebrog og modtog desuden Dannebrogordenens HÊderstegn.