(153)

Juoksijan sielu

ljudbok och e-bok


MikÀ juoksemisessa koukuttaa?

Maratonkonkari Tarja Virolainen tutkii Juoksijan sielu -kirjassaan juoksun syvintÀ olemusta.

Miksi juoksen? TÀhÀn kysymykseen on moni juoksemista harrastava joutunut vastaamaan, joko itsellensÀ tai muille. Juokseminen on ihmiselle luontainen liikkumismuoto, mutta kuinka siitÀ tulee harrastus tai perÀti elÀmÀntapa, joka saa ihmisen matkustamaan maailman ÀÀriin?

Tarja Virolainen aloitti juoksuharrastuksen vasta neljÀnkympin rajapyykin lÀhestyessÀ, mutta sytyttyÀÀn innostuksen liekki on palanut kirkkaana. Juoksijan sielussa hÀn kertoo miksi. Omaa juoksijan tarinaansa maustamaan Virolainen on haastatellut monia asiantuntijoita, jotka valottavat juoksemista eri nÀkökulmista. Mukana ovat muun muassa evoluutiopsykologi Markus Rantala, juoksuvalmentaja Aki Nummela, kenialaisen juoksun kummisedÀksikin kutsuttu Brother Colm O'Connell ja sosiologi Hanna Vehmas.

Juoksijan sielu matkaa suomalaisilta korpipoluilta Tokioon, Bostoniin, Lontooseen, Berliiniin, Chicagoon, New Yorkiin, Budapestiin, Ateenaan ja Keniaan – juoksemisen ytimeen.

Tarja Virolainen (s. 1973) joko juoksee, suunnittelee seuraavaa lenkkiÀÀn tai analysoi edellistÀ harjoitustaan. HÀn on juoksun harrastaja, jolla on viha-rakkaussuhde kilpailemiseen. Laji on vienyt Virolaisen mennessÀÀn siinÀ mÀÀrin, ettÀ hÀn on tÀhÀn mennessÀ juossut ensimmÀisenÀ suomalaisena naisena kaikki kuusi World Marathon Majors -sarjaan kuuluvaa maratonia: Tokio, Boston, Lontoo, Berliini, Chicago ja New York. Seuraavaksi hÀnen tÀhtÀimessÀÀn on juosta maraton kaikilla maailman mantereilla.

Virolaisen uusin teos Reissuvihko K-18 ilmestyi helmikuussa 2021. HÀneltÀ on aiemmin julkaistu kirja Juoksijan sielu.


UpplÀsare: Meri Nenonen

LĂ€ngd: