(0)

Kaptajnen

e-bok


Ejnar Mikkelsen fik et langt liv og en tilvÊrelse, mere eventyrlig og begivenhedsrig end de flestes. Tilmed var det i hÞjere grad ham, der skabte den end den, der formede ham. Han blev 90 og var vital og fuld af initiativ til det sidste. Til hans togt gennem tilvÊrelsen knytter sig titulaturer som sejlskibssÞmand, opdagelsesrejsende, udenrigskorrespondent, polarforsker, forfatter, kolonisator og kolonibestyrer, inspektÞr for ØstgrÞnland (altsÄ ogsÄ embedsmand efter fribytterÄrene) og en Êresdoktortitel ved KÞbenhavns Universitet. Han var mere berÞmt ude i verden end mange herhjemme er klar over, og nogle af hans ekspeditionsberetninger er klassikere inden for den arktiske litteratur. For ÞstgrÞnlÊnderne blev han kort og godt Miki, men skal man generelt sÊtte hans signal, bliver det bedst sammenfattet i begrebet "Kaptajnen".

Dette er ogsĂ„ titlen pĂ„ den bog, der i anledning af hundredĂ„ret for hans fĂždsel fĂžlger et ukueligt menneske pĂ„ kursen – en logbog, en slags skibsjournal, der fortĂŠller, hvad der skete, og lader begivenhederne og selve det omskiftelige liv tegne portrĂŠttet af manden.

Hans logbog, som det har vÊret muligt at give tidskolorit gennem det dagbogs- og scrapbogsmateriale, hans familie har stillet til rÄdighed, og som desuden baserer sig pÄ hans egne erindringer og tidlige ekspeditionsberetninger og pÄ hans rejsefÊllers udsagn (her i blandt Ebbe Muncks), reprÊsenterer et livsforlÞb af en art, der ikke lader sig gentage i vor tid, end ikke af folk, der mÄtte vÊre af Kaptajnens stÞbning. Hans historie hÞrer ikke lÊngere til dagens orden. Det har vÊret en ekstra tilskyndelse til at genfortÊlle den.

Palle Koch