(6)

Kelmit

e-bok


Eli tarina hÀikÀilemÀttömÀstÀ juonittelusta ja ilkeÀmielisistÀ teoista, joiden selvittelyyn luutnantti Carl Wennehielm ryhtyy Turussa vuonna 1800.

On uuden vuosituhannen alku Ruotsin kuningaskunnassa. Luutnantti Carl Wennehielmin elÀmÀ on ajautunut uomiltaan hÀntÀ on kohdannut suuri menetys. YstÀvÀt ovat passittaneet kelpo luutnantin lepuuttamaan hermojaan Naantalin, minne on kokoontunut varsin kirjava joukko prunninjuojia nauttimaan terveyttÀvÀÀ lÀhdevettÀ. Seurueen yhden jos toisenkin jÀsenen toimien rehellisyys ja pÀÀmÀÀrÀt alkavat herÀttÀÀ WennehielmissÀ epÀilyjÀ, ja lopulta kuolema katkaisee sÀÀtylÀisten sivistyneen seuraelÀmÀn.

Samoihin aikoihin Turussa sattuu toinen ikÀvÀ kuolemantapaus: kirjankuvittaja kuolee tapaturmaisesti ja huolimaton piika saa syyn niskaansa. Kaupunginviskaali Appengren kÀy tapahtumapaikalla ja pÀÀttelee, ettÀ syy ei voi olla piian. Kaupungissa on vapaalla jalalla murhaaja.

YstÀvykset huomaavat, ettÀ tapaukset saattavat liittyÀ toisiinsa. MikÀ pahempaa, tutkinta herÀttÀÀ ikÀvÀÀ huomiota Turun mahtavimpien joukossa, ja Wennehielm tajuaa, ettÀ hÀnen tilanteensa rakkaassa kotikaupungissa alkaa muuttua tukalaksi. Kelmit on on Jyrki Heinon kolmas rikosromaani luutnantti WennehielmistÀ ja tÀmÀn aisaparista kaupunginviskaali Appengrenista. YlistÀvÀn vastaanoton saaneet teokset kuvaavat kustavilaisen ajan yhteiskuntaa ja politiikkaa harvinaisen asiantuntevasti. Vivaihteikkaalla kielellÀ kirjoitetut dekkarit ovat juonenkÀÀnteissÀÀn uskottavia ja pÀÀhenkilöt aivan poikkeuksellisen sympaattisia.