(0)

Kendte og mindre kendte vers af Johan Herman Wessel 1742-1785: Smeden og bageren og Hundemordet med flere

ljudbok


Johan Herman Wessel blev fĂžd 6. oktober 1742 i Jonsrud Kaplanbolig i Vestby sogn Hans far prĂŠst Jonas Wessel var brorsĂžn af Tordenskjold. Moderen Lene Marie Schumacher skulle have vĂŠret af samme slĂŠgt som Griffenfeld.

Johan Herman Wessel var den 4. i rÊkken af 13 bÞrn. Han har formodentlig fÄet privat undervisning i hjemmet. Sommeren 1761 blev Wessel og han bror dimitteret

Til universitet og rejste til KĂžbenhavn hvor han tog eksamen artium i juli med meget gode karakterer. I maj det fĂžlgende Ă„r fik han laudabilis til eksamen philosophicum

Han havde fra fÞrste fÊrd i KÞbenhavn vist sig at have litterÊre interesser; i en fart havde han lÊrt sig fransk og engelsk og senere tog han fat pÄ italiensk og spansk.

Sine sprogkundskaber udnyttede han nu som lĂŠrer, han gav privatundervisning i engelsk og fransk rundt omkring i KĂžbenhavn.

Men skÞnt Wessels vÊrker, nÄr man vÊlger de bedste af dem ud der i dag har liv og friskhed er det svÊrt at danne sig et billede af digterens egen personlighed. Ingen samtid har givet os nogen fuldgyldig skildring af ham og af de hundrede fornÞjelige Wessel anekdoter som er blevet trykt i mindst tyve oplag og genfortalt i det uendelige er det vel bare en brÞkdel af sandheden.


UpplÀsare: Thomas Gulstad

LĂ€ngd: