(11)

Kim

ljudbok och e-bok


"Kim" er en samling breve og dagbogsnotater skrevet af den danske modstandsmand Kim Malthe-Bruun i tiden under besÊttelsen. Det er en gribende beretning om en ung mand, der led en tragisk skÊbne og som endte med at ofre livet i sin kamp for en bedre verden. Kim blev arresteret af Gestapo pÄ Østerbro under en illegal vÄbentransport i 1944 og blev indsat i Vestre FÊngsel. Mens han sad fÊngslet skrev han breve til sine forÊldre og sin forlovede, Hanne. Med ordene: "Jeg har vandret ad en vej, som jeg ikke har fortrudt, jeg har aldrig svigtet, hvad der i mit hjerte stod (...) Tiden er kort, jeg kan ikke rigtig forklare det, men mit sind er fuldkommen roligt" tog han afsked med sine elskede.

Den 6. april 1945 blev Kim fĂžrt tilbage til KĂžbenhavn, hvor han blev henrettet af nazisterne. Hans jordiske rester blev fundet efter befrielsen, og han blev efterfĂžlgende begravet i Mindelunden i Ryvangen.

Kim Malthe-Bruun (1923 - 1945) var en dansk sÞmand og modstandsmand under anden verdenskrig. Han blev fÞdt i Canada af danske forÊldre og kom til Danmark i 1932. Som 17-Ärig fik han hyre pÄ et skib der sejlede til Finland under Vinterkrigen og herfra nedfÊldede han i breve og dagbÞger sine oplevelser af en verden i oplÞsning. I 1944 besluttede han at tage tilbage til Danmark for at deltage aktivt i modstandskampen mod den tyske besÊttelsesmagt. Samme Är blev han arresteret og dÞmt til dÞden af Gestapo. Han blev henrettet af nazisterne kort inden befrielsen og ligger i dag begravet i Mindelunden.


UpplÀsare: Kaj V. Andersen
LĂ€ngd: