(0)

KINA - DEN TRUENDE SUPERMAGT

e-bok


Den franske filosof og debattĂžr Bernard-Henri LĂ©vy forholder sig meget kritisk til den danske Kinapolitik. I forbindelse med modtagelse af pandaerne i forĂ„ret 2019 gav han udtryk for, at den danske regering burde ”vĂ„gne op” og erkende, at det kommunistiske Kina er en truende og udemokratisk magt. Den opfordring gĂŠlder utvivlsomt ogsĂ„ for den ny regering.

Denne bogs forfatter deler LĂ©vys vurdering. Danmark bĂžr tale rent ud om de alvorlige krĂŠnkelser af menneskerettighederne i Kina. Frihed og demokrati bĂžr ikke komme i anden rĂŠkke i forhold til det handelsmĂŠssige. Viggo Fischer mener, som han giver udtryk for i denne bog, at vi bĂžr lytte til de kinesiske borgerrettighedsforkĂŠmpere og bidrage til, at de bliver hĂžrt.

Uddrag af bogen

Kinas fremtidige udvikling vil i hÞj grad pÄvirke verden. EuropÊerne kan, hvis de stÄr sammen om deres frihedsvÊrdier, mindske den kommunistkinesiske indflydelse pÄ Europa og andre dele af verden og inspirere de kinesiske frihedskrÊfter.

I forhold til de europÊiske vÊrdier, som EU har vÊret for svag til at fÞre frem, er det kommunistiske Kina, der ideologisk lÊgger mere og mere vÊgt pÄ fortidens marxisme, i defensiven. EuropÊerne mÄ langt mere klart stÄ som eksponenter for, at en god samfundsudvikling fordrer et liberalt demokrati. De europÊiske lande bÞr vÊre mere synlige og konkrete omkring demokratiet. Der vil vÊre mange, der vil vÊre lydhÞre heroverfor, ikke mindst i Kina.

Om forfatteren

Viggo Fischer er fĂždt i 1943 i KarrebĂŠksminde. Kandidat i samfundsfag fra KĂžbenhavns Universitet. Medlem af Folketinget kortvarigt i 1982 og i Ă„rene 1984-1994. Har blandt andet haft fĂžlgende politiske poster: konservativ politisk ordfĂžrer, formand for Folketingets Udenrigsudvalg og Folketingets Sikkerhedspolitiske Udvalg. Delegeret ved FN’s generalforsamling i New York 1975 og 1986 og ved FN’s Menneskerettighedskonference 1993. I Ă„rene 1987-2013 formand for Den danske AfghanistankomitĂ©. SelvstĂŠndig erhvervsdrivende. Har skrevet bogen Afghanistan – besĂŠttelse, borgerkrig og befrielse (2005) og Friheden er altid udfordret, erindringer og erfaringer (2018).