(0)

Klitrose

e-bok


"Er det ikke underligt, forĂ„ret og sommeren piner og tynger mig, det er hver dag, som noget i mig bryder og bryder og vil frem uden at kunne det – hvad er det, Niels?"

Else har aldrig brugt megen tid hjemme med sine forÊldre. Faktisk er det fÞrst, da hendes mor ligger for dÞden, at hun forstÄr, hvor Êrgerligt det er, at hun aldrig har forsÞgt at knytte sig til sine forÊldre, sÄdan som andre piger gÞr. Nu ligger hendes mor der og lider i stilhed i stuen og minder hende om alt det, der er for sent nu. Den unge pige med det vilde sind flygter ud i klitterne og finder sin eneste ven, den gamle sÞmand Niels. Niels forstÄr noget, Else ikke selv har indset. Hendes evindelige flugt fra hjemmet, uroen i hendes sind og det tomme hul, der altid er et sted i hendes bryst, er noget, enhver sÞmand kender. UdlÊngsel.

"Klitrose" er en smuk fortĂŠlling om et helt sĂŠrligt venskab, om at blive voksen et sted, man ikke hĂžrer til, og om en familie, der ikke rigtig passer sammen. Bogen udkom fĂžrste gang i 1899.

Ellen Reumert (1866-1934), dansk forfatter og sÞster til Johannes og Hans Kaarsberg, voksede op i Skelby, men flyttede til KÞbenhavn med sin familie efter farens dÞd. Her kom hun ind pÄ Musikkonservatoriet og underviste efterfÞlgende selv i musik. Efter hun blev gift, viede hun efterhÄnden mere af sin tid til at skrive, hvilket resulterede i et omfattende forfatterskab. Tilskyndet af Sophus Schandorph debuterede hun med "Novelletter" i 1892 under pseudonymet Knud Hagen og udgav fra da af over fyrre vÊrker i eget navn, heriblandt stÞrre og mindre fortÊllinger, forskellige skuespil og bÞrnebÞger.