(0)

Kohtalontie

e-bok


Suomen itsenÀisyydestÀ juonitellaan kuninkaan selÀn takana.

Juhana Henrik HÀstesko on Ruotsin armeijan upseeri, jonka maailma on muuttumassa. Itsevaltainen kuningas Kustaa III haluaa laajentaa valtakuntaansa keinolla millÀ hyvÀnsÀ ja on aloittanut sodan VenÀjÀÀ vastaan. Sota herÀttÀÀ kuitenkin laajaa vastustusta Ruotsin armeijan upseereissa, ja he kÀyvÀt vaaralliseen kapinaan monarkkiaan vastaan. HenkensÀ uhalla, Juhana ja muut upseerit lÀhettÀvÀt kirjeen VenÀjÀn keisarinna Katariina II:lle. Vaarallinen kissa ja hiiri -leikki alkaa.

Kalervo Reposen historiallinen romaani kuvaa Anjalan liitoksi kutsuttua kapinaa, jonka takana oli Ruotsin armeijan upseereja. Kuningas Kustaa III:n itsevaltaisen politiikan nÀrkÀstyttÀmÀt upseerit keskustelivat venÀlÀisten kanssa suunnitelmasta Suomen itsenÀistymiseksi ja jÀttivÀt lukuisia eropyyntöjÀ armeijasta. Kun heinÀkuu 1788 toi mukanaan Ruotsin ja VenÀjÀn vÀlillÀ kÀydyn Kustaa III:n sodan, upseerien yhteistyöhaluttomuus lÀhenteli jo avointa kapinaa. Lopulta sota pÀÀttyi VÀrÀlÀn rauhaan.

Kalervo Reponen (1894–1953) oli suomalainen opettaja ja kirjailija. Reponen julkaisi erityisesti sota- ja seikkailukertomuksia, jotka perustuivat hĂ€nen omiin kokemuksiinsa Suomen sodissa.