(0)

KOLDBRAND

e-bok


Året er 1990, og stedet er et Polen i politisk kaos efter kommunismens sammenbrud. En dag modtager JĂłzef Tewel et brev, som vĂŠkker Ă„rtiers undertrykt smerte til live og straks tvinger ham til at rejse til Danmark. Indhentet af fortiden og en kĂŠrlighedshistorie, der bliver ved med at springe op som et gammelt sĂ„r, begynder nu en rejse gennem en verden i oplĂžsning og en labyrint af livslĂžgne. Bag ham ligger et liv levet i skyggen af holocaust, stalinismens terror og en tro pĂ„ en bedre fremtid. Foran ham ligger en rĂŠkke uopklarede spĂžrgsmĂ„l om hans egen skĂŠbne og ansvar herfor – spĂžrgsmĂ„l, der mĂ„ske kan give ham svar pĂ„, hvem han er og fĂ„ ham til at forsone sig med sig selv.

Koldbrand er en roman om skyld, politisk opportunisme og overlevelse og handler om den eksistentielle erfaring, som opstÄr i spÊndingsfeltet mellem frihed og tvang, der hvor grÊnsen mellem bÞddel og offer bliver udvisket.

Uddrag af bogen

I det samme blĂŠste vinden op fra syd, og i det fjerne hĂžrtes en langthenrullende torden. Han mĂŠrkede, hvordan ubehaget voksede inde i ham; hvordan hjertet bankede, hurtigere og hurtigere. Kun det Ăžverste af aftensolen kunne nu lige akkurat skimtes bag de lave hustage. Alting flimrede, slog gnister. Verden hvirvlede rundt, og en skygge gled over hans ansigt. Det var, som om en skjult natur var vĂ„gnet op og vakt til live derude – et sted i det tiltagende mĂžrke. Poplerne og klokkeblomsterne udsendte en frygtelig – men nĂŠppe hĂžrbar kimen for aftensolens bloddryppende skĂžd, der fik stilheden til at ringe i hans Ăžrer. Det var frygteligt! Dette ekko af undergang! Hvad ville der ske nu?

Om forfatteren

Rasmus Bertelsen (f. 1983). Cand.mag. i litteraturvidenskab og russisk. Koldbrand er hans debutroman.